Srbija se povezuje na Turski tok uz podršku Rusije

Region

Tokom predstojećeg susreta dva predsednika, Vučića i Putina, mogli bi da se utanače detalji pomoći Rusije oko gradnje gasovoda preko Srbije, koji bi koštao neuporedivo manje, jer se ponavlja osnovni deo puta propalog gasovoda „Južni tok”.

ajava Alekseja Milera, predsednika Upravnog odbora ruskog gasnog giganta „Gasprom”, da bi sa srpskom stranom učestvovali u razvoju novih gasno-transportnih sistema, s obzirom na to da će izgradnja deonice gasovoda između Rusije i Turske stvoriti mogućnost za dodatne količine gasa za zemlje regiona, uključujući i Srbiju, mogla bi našoj zemlji konačno da reši probleme drugog pravca snabdevanja gasom.

I to tako, kako nezvanično saznaje „Politika” iz izvora upućenih u gasne prilike, što bi ruska strana finansijski pomogla povezivanje Srbije na drugu liniju gasovoda „Turski tok” koja bi išla preko Bugarske i naše zemlje do Mađarske. Optimizam da bi kroz Srbiju za dve godine moglo da poteče između osam i 10 milijardi kubika gasa, preko Bugarske sa kojom Beograd ima dogovorenu interkonekciju, uneo je i predsednik Aleksandar Vučić koji je nedavno određene količine gasa iz ovog pravca ponudio BiH i Hrvatskoj pa Prištini, ako ga, kako je rekao, želi.

On je još dodao da svaki gasovod koji prolazi kroz Srbiju nama odgovara, ali da je ovo najbolja varijanta i velika razvojna šansa za ekonomiju i industriju. Te da bi kompletna gasna mreža mogla da se izgradi.

Politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *