“Aftonbladet”: Hrvatima nije mjesto u EU

Region

Vodeći švedski dnevnik “Aftonbladet” objavio je žestoku kolumnu o slavljenju Slobodana Praljka u Hrvatskoj koju potpisuje Peter Kadhamer, jedan od najpoznatijih švedskih novinara. Kolumnom poručuje da Hrvatima nije mjesto u EU.

“Aftonbladet” je jedan od najtiražnijih skandinavskih dnevnih listova koji svakodneno ima oko 3,5 miliona čitalaca i predstavlja glas lijevoliberalne Švedske.

Kadhamer piše da je Hrvatska slavljenjem Praljka pljunula Švedsku i Evropsku uniju u lice, ali da i dalje voli evropski novac.

– Može se reći da je njegovo javno samoubistvo nastavak politike nihilizma i razaranja koja je karakterizovala rat u BiH”, objavio je list i podsjetio da je u haškoj presudi utvrđeno da su Praljak i ostali iz hercegovačke šestorke osuđeni za “dugi niz zločina: protjerivanje civila, zatvaranje ljudi u logore, ubijanje i uništavanje imovine, korištenje zarobljenika za rad i kao žive štitove, etničko čišćenje muslimanskog stanovništva – piše Kadhamer.

Naglašava se da je cijela priča “o ratnom zločincu” mogla završiti Praljkovim samoubistvom, ali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog toga je prekinula službenu posjetu Islandu i onda izjavila da Praljkov čin udara u srce hrvatskog naroda, dok je premijer Andrej Plenković javno izjavio saučešće “porodici ubice”. Izražava se šok što je u Saboru održan minut ćutanja i što se na glavnom zagrebačkom trgu ispred Praljkove slike pale svijeće.

U Hrvatskoj je zavladao kult mrtvog ubice

– To se događa u zemlji koja je članica EU, usred naše civilizovane demokratske zajednice. Sramotno. Kult mrtvog ubice pokazuje zastrašujući nedostatak demokratskih instinkata -piše kolumnista Aftonbladeta i dodaje da je “tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU”.

U tekstu Hrvatsku stavljaju u kontekst zemalja poput Poljske i Mađarske, u kojima je ugrožena demokratija, te Bugarske i Rumunije koje su “poznate samo po korupciji i izvozu prosjaka”. Liost kritikuje zvaničnike EU što su smatrali da će sve navedene zemlje postati uspješne liberalne demokratije i da im je sudbina da budu dio Unije.

Napominje se i da sve te zemlje jesu različite, ali da imaju nešto zajedničko – vole evropski novac. Riječ je o jednom od najžešćih komentara u stranim medijima o stanju u Hrvatskoj, u kojem se glasno proziva predsjednica i premijer kao razlog negativnog hrvatskog imidža iz švedske perspektive.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *