Vučić: Ako autoput BG-SA ide preko Kuzmina, mi sve plaćamo

Region

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je izgradnja tog auto-puta bila prva tema razgovora sa čelnicima BiH – Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem i da je Srbija iznela nedvosmilen i veoma fer stav po tom pitanju.

“Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, da smo potpisali komercijalni ugovor za izgradnju 31 kilometar auto-puta od Čačka do Požege čime se približavamo BiH. Ostaje nam onda još 60 kilometara do Kotromana, do granice i posle 106 kilometara, u zavisnosti od trase koju BiH uzabere, do centra Sarajeva”, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, spajanje ta dva grada je važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje.

“Mi produžavamo auto-put od Požege preko Ivanjice do Sjenice i dalje auto-put prema Boljaru i granici sa Crnom Gorom. Smatramo da bi bila da auto-put ka Sarajevo ide tuda, ali smo kazali da da ćemo prihvatiti njihov stav kakav god bude bio”, naveo je Vučić.

“Oni su bliži jednom drugom rešenju i ako bude tako Srbija će brzo i jednostavno to rešiti i iz svog budžeta platiti i izgraditi bez ičije pomoći, a to je kad se prođe Sremska Mitrovica, na takozvanom auto-putu Beograd – Zagreb, preko Kuzmina do Rače, na putu za Bjeljinu. Mi ćemo to vrlo brzo da izgradoimo, to nam je važna veza sa Semberijom, ali sačekaćemo da vidimo konačnu odluku BiH, mi smo spremni za svaku njihovu odluku”.

Izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo jedan je od prioritetnih regionalnih projekata, međutim još nije usaglašena trasa kojom će auto-put ići jer se čeka da Bosna i Hercegovina usaglasi svoj predlog.

Tokom nedavne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji potpisan je dokument kojim se Turska uključuje u projekat izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne želi da vidi auto-put Sarajevo – Beograd na ruti preko Bijeljine.

O tome koliki je sukob u BiH nastao tim povodom, Sputnik je u tekstu ocenio da je auto-put Beograd-Sarajevo, koji je pre samo pola godine slovio za „mirovni projekat koji je mnogo više od auto-puta“ postao je još jedna od jabuka razdora u BiH.

B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *