Vučić i Duraković na Klintonovom panelu: Potrebni smo jedni drugima

Region

Premijer Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je sinoć u Nujorku na panelu posvećenom pomirenju u regionu 20 godina nakon Dejtona. On je poručio da su narodi Zapadnog Balkana potrebni jedni drugima i da moraju da žive jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

-Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom, poručio je Vučić i dodao da bi inače bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da mu nije bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsjednik SAD kad je Srbija bombardovana.

Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je odlučio da učestvuje na panelu na kom se razgovara o regionu, ali i o zločinu u Srebrenici.

-Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu – jači smo od Srba, možemo opet da ih isteramo – i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane, ima 7 miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobijedimo, objasnio je Vučić.

Zato je, kako kaže, insistirao da napravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.

-Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovde u Njujorku, rekao je Vučić.

Na panelu koji organizuje Fondacija Klinton, a koji je posvećen pomirenju u regionu 20 godina poslije Dejtonskog sporazuma, govorio je i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. Prije njih je o zločinu u Srebrenici govorila Advija Ibrahimović, koja je tada ostala siroče.

Gradonačlenik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je da su i premijer Srbije Aleksandar Vučić, dolaskom u Potočare, i on sam, pružanjem ruke Vučiću među 7.000 grobova, iskazali hrabrost ali da bez toga nema pomirenja.

-To je za njega lično bila teška odluka da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovek. I to ponavljam pred svima. A ni meni nije bilo lako da ga zagrlim među 7.000 grobova, ali sam to uradio, i zato sam i ja hrabar. Mnogi su me zbog toga kritikovali, rekao je Duraković.

Dodao je da je njegova vizija sa dolaskom u Srebrenicu bila da promijeni budućnost.

-Umjesto priče o prošlosti, o tome ko je koga i kako ubio, da promijenimo budućnost u narednih 100 godina. Premijer Vučić i ja imamo iste misli, rekao je Duraković.

pravda.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *