Ljubljana i Zagreb i dalje bez dogovora

Region

Zagreb je predložio Ljubljani pravni okvir, što je slovenačka strana odbila, i tročasovni sastanak premijera Slovenije i Hrvatske, Mire Cerara i Andreja Plenkovića, u Zagrebu o razgraničenju dvije države, završen je bez dogovora.

Nakon ovog, sedmog po redu, susreta Plenkovića i Cerara na temu razgraničenja po arbitražnoj odluci, obje strane su zadržale prvobitne pozicije.

Plenković je nakon sastanka sa Cerarom novinarima rekao da je Hrvatska predložila Sloveniji pravni okvir za rješavanje pitanja granice na moru i kopnu.

Ne iznoseći detalje pomenutog pravnog okvira, Plenković je rekao da smatra “da postoji visok stepen usaglašenosti o onome kako bi granica trebalo da izgleda”.

– Želimo da stručnjaci nastave razgovor i da izbjegavamo bilo kakve jednostrane poteze – rekao je hrvatski premijer.

Cerar je rekao da je došao u Zagreb jer 29. decembra ističe rok za pripremu arbitražne odluke.

– Razumijem stav premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obavezujuća, ali se ne mogu složiti. Slovenija smatra da je odluka obavezujuća – naglasio je Cerar.

Slovenački premijer je poručio da je vladavina prava civilizacijska vrijednost.

– Plenkovića sam još jednom obavijestio o tome da Slovenija jedini put vidi u poštovanju arbitražne odluke – dodao je Cerar.

Slovenački premijer nije isključio mogućnost podizanja tužbe protiv Hrvatske.

– Proučavamo mogućnost pravnih sredstava ako Hrvatska ne bude poštovala arbitražnu odluku. To zavisi od postupanja Hrvatske – naveo je Cerar.

U prvom reagovanju na današnji sastanak Plenkovića i Cerara u Zagrebu, slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec rekao je da nije posebno impresioniran, te da je to za slovenačku bio diplomatiju “izgubljen dan”.

– Ništa posebno se neće dogoditi – rekao je Erjavec uoči izjava dvojice premijera.

Ipak, Erjavec ističe i da je dobro što je Cerar posjetio Zagreb, ali samo zato što je Plenković bio u julu u Ljubljani.

Dodao je da je Cerarova posjeta Zagrebu dobra kako bi “hrvatska vlada mogla da čuje da će Slovenija započeti sa sprovođenjem arbitražne odluke od 29. decembra ove godine i da to može da učini jednostrano”, prenio je portal Dnevnik.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *