Jača epidemija malih boginja u Srbij

Region

Epidemija malih boginja u Srbiji ubrzava se, pojačava i trajaće još mjesecima, izjavio je epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograda Predrag Kon.

Kon je ocijenio da ni povećan obuhvat vakcinacijom neće spriječiti širenje epidemije.

“Iako je obuhvat `MMR` vakcinom od izbijanja epidemije povećan, pa smo se sa 91 odsto vakcinisanih gotovo približili granici od 95 odsto – koja je uslov za kolektivni imunitet, to neće biti dovoljno da se spriječi dalje pogoršanje epidemiološke situacije”, rekao je Kon za beogradske “Večernje novosti”.

List piše da je najviše oboljelih od početka novembra evidentirano u Beogradu i Kraljevu – po 107, i u Nišu – 48, a ovog mjeseca prvi slučajevi prijavljeni su i na teritoriji Smederevske Palanke – dva oboljela, Velike Plane – petoro i Bojnika – 12 obolelih, pišu “Novosti”.

Dosad je prijavljeno ukupno 549 slučajeva morbila, od kojih 248 na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom.

Najveći broj oboljelih je među stanovništvom mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, većina oboljelih, njih 90 odsto, nije vakcinisana, a koliko morbile mogu da budu opasne, pokazuje i podatak da je svaki treći oboleli liječen u bolnici.

Od težih komplikacija, kod 58 oboljelih registrovana je upala pluća, navode “Novosti”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *