Sud: Postupak protiv Mire Marković zastarijeva tek za 12 godina

Region

Pojedini mediji pogrešno su danas pisali o zastarjelosti postupka protiv Mirjane Marković i njenom mogućem povratku u Srbiju, pogrešno tumačeći sudsku odluku u procesu, kojim je i ona obuhvaćena.

Međutim, krivični postupak protiv nekadašnje predsjednice JUL-a, Mire Marković, zbog zloupotrebe sa stanovima Vlade Srbije i dalje je u toku, a zastarijevanje krivičnog gonjenja supruge Slobodana Miloševića neće nastupiti narednih 12 godina.

Kako kaže portparol Višeg suda u Beogradu Bojana Stanković, za Markovićevom su takođe “i dalje na snazi potjernica i rješenje o određivanju pritvora iz 2005. godine”.

Pojedini mediji su danas prenijeli da je postupak protiv Markovićeve, koja je u bjekstvu od 2005. godine, zastario u decembru 2017, ali to nije tačno, navode u sudu.

Naime, Viši sud je 28. decembra 2017. donio je u tom slučaju, u kome se Markovićeva tereti sa još devet optuženih, odbijajuću presudu u odnosu na pojedina krivična djela za koja je nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja, a za koja se terete Živka Cica Knežević, Milošević Milutin, Batina Miloš i Perić Zoran, rekla je Stanković.

Za djela za koja zastarjelost nije nastupila, postupak protiv njih će biti nastavljen.

Stanković je istakla da se protiv Markovićeve postupak i dalje vodi, i da potjernica ostaje na snazi.

Markovićeva se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja podstekavanjem, za koje je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Prema zakonskim pravilima o zastarijevanju, krivično gonjenje za krivično djelo koje je Markovićeva prema optužnici izvršila 2000. godine, zastarijeva za 30 godina od izvršenja.

To znači da bi krivično gonjenje Markovićeve moglo da zastari tek za 12 godina.

Njoj se inače sudi u odstustvu jer nije dostupna pravosudnim organima Srbije, a u Rusiji je dobila politički azil.

Suđenje se u ovom slučaju nastavlja sutra pred Višim sudom, a krivični postupak protiv optuženih počeo je još 2002. godine.

Optuženi u ovom slučaju za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade Srbije 2000. godine su nekadšnji sekretar Vlade Srbije Živka Cica Knežević, Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović, Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, kao i Mira Marković.

Protiv Bratislave Bube Morine postupak je zbog zastarjelosti obustavljen prije nekoliko godina.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *