Hrvatska nabavlja vojne avione od Izraela

Region

Hrvatski premijer Andrej Plenković i izraelski kolega Benjamin Netanjahu dogovorili su prodaju ratnih aviona F-16 iz Izraelskog vazduhoplovstva u Hrvatsku, piše “Jerusalem Post”.

Hrvatska već duže razmatra planove za kupovinu izraelskih mlažnjaka kao zamjenu 12 borbenih aviona Mikoyan MiG-21 do kraja 2020. godine. Vrijednost posla procjenjuje se na oko 500 miliona dolara, podložno uslovima natječaja.

“Dvojica premijera dogovorili su da će nastaviti proces prodaje izraleskih aviona Hrvatskoj, prema uslovima konkursa. Ovo je još jedan izraz dubokih veza dvije zemlje. Dvojica vođa dogovorila su širenje ekonomskih, sigurnosnih, vodoprivrednih, poljoprivrednih, akademskih i turističkih veza”, stoji u saopštenju za medije kabineta izraelskog premijera.

Zvanične potvrde sa hrvatske strane još uvijek nema, a za “Express.hr” je rečeno da je konkurs za kupovinu novih aviona još uvijek u toku.

Još uvijek nije jasno o kojim tačno avionima je riječ zato što je inicijalna ponuda sadržavala gotovo četrdeset godina stare F-16 A/B američke proizvodnje da bi Izraelci, nakon što je Saab poslao izuzetno konkurentnu ponudu modernih Gripena. Prema pisanju “Jerusalem Posta”, Izrael bi ponudio i nekoliko modernijih F-16 C/D koji su još uvijek u aktivnoj upotrebi u izraelskoj vojsci.

Međutim, čak ni ti moderniji avioni nisu više u “cvijetu mladosti”. Riječ je o letjelicama isporučenim početkom devedesetih godina u sklopu “Peace Marble III” operacije modernizacije izraelske vojske. U međuvremenu su svi ti avioni ekstenzivno modifikovani pa tako jednosjedi F16C koriste mnogo izraelske elektronike, za razliku od standardnih, “Lockheedovim” sistema opremljenih, američkih F16C.

Koliko su opsežne modifikacije najbolje pokazuje maksimalna težina aviona pri polijetanju. Američke varijante teške su oko 19 tona dok je izraelska varijanta nekoliko tona teža, pa tako neki izvori navode da je riječ o dvije i po tone dok drugi izvori kažu da je riječ o gotovo pet tona.

Naravno, mnoštvo detalja nije poznato, ali je zanimljivo da je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević nedavno bio u posjeti Izraelu, a nedugo nakon toga je izraelska delegacija posjetila Zagreb.

Prosječno vrijeme zamjene nekog borbenog sistema je između pet i sedam godina što znači da bi ti izraelski lovci, jednom kad bi ušli u punu upotrebu u hrvatskom vazdušnom prostoru, bili stari tridesetak godina. Nadalje, hrvatsko ratno vazduhoplovstvo nije prilagođeno za korištenje takvih aviona pa tako ne postoje piloti obučeni za upravljanje, ne postoje tehničari obučeni za održavanje, a ne postoje ni piste prilagođene tim letjelicama, piše “Express.hr”.

Sve to bi se moralo riješiti u idućih nekoliko godina što značajno podiže troškove korištenja već ocvalih aviona. Istina, F16 neće se tako skoro povući iz upotrebe, ponajviše zato što F35 nije ni približno tako moćna i svestrana letjelica kako se očekivalo i već godinama kasni, ali suština je da američko vazduhoplovstvo koristi znatno modernije i znatno novije avione.

Poređenja radi, negdje u isto vrijeme kad i Izraelci, američki centri za obuku nabavili su nekoliko ekvivalentnih aviona, iako znatno manje modifikovanih. Bilo je to krajem osamdesetih godina, a samo sedam godina kasnije, sredinom devedesetih, su povučeni iz upotrebe i završili su u skladištima, a jedan je otišao u muzej.

Avioni za obuku korišteni su puno češće nego operativne letjelice i samim tim im je rok upotrebe znatno kraći.

Drugi najveći konkurent izraelskim avionima su švedski Gripeni koji bi koštali u startu nešto više, vjerovatno i nekoliko puta više, a barata se brojkama od oko 70 miliona evra. Riječ je o letjelicama novije proizvodnje koje bi vjerovatno bilo lakše uklopiti u postojeću strukturu hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Budući su avioni praktično novi za očekivati je da bi troškovi održavanja u neko dogledno vrijeme bili niži, a pojavile su se informacije da su Šveđani voljni da ustupe Hrvatima i nekoliko korištenih Gripena na kojima bi se hrvatski piloti mogli obučavati, ali i koristiti za kontrolu vazdušnog prostora do isporuke ugovorenih letjelica.

(Express.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *