Aleksandar Veliki “napušta” Makedoniju

Region

Makedonske vlasti uveliko skidaju table sa auto-puta koji je donedavno nosio ime Aleksandra Makedonskog. Promjena imena ustupak je vlade Zorana Zaeva grčkim vlastima pred ključnu fazu pregovora o imenu. Ime antičkog vladara biće skinuto i sa skopskog aerodroma.

Počelo je skidanje tabli sa imenom “Aleksandra Makedonskog” sa auto-puta koji od Skoplja vodi ka graničnom prelazu Tabanovce, javljaju mediji u Skoplju. Table sa novim imenom ove saobraćajnice, “Prijateljstvo” još nisu stigle.

Brisanje imena antičkog vladara predstavlja pozitivan signal Skoplja pred nastavak pregovora sa Atinom o budućem imenu Makedonije. Obje strane, grčka i makedonska, nadaju se da će problem dug 27 godina biti riješen do jula, kako bi nedugo zatim Makedonija bila primljena u članstvo NATO-a.

Osim sa auto-puta, ime Aleksandra Makedonskog biće uklonjeno i sa skopskog aerodroma, koji će se ubuduće zvati “Međunarodni aerodrom Skoplje”, prenosi RTS.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv “Republika Makedonija” i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *