I Hrvatska protjeruje ruskog diplomatu

Region

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da će Hrvatska protjerati jednog ruskog diplomatu iz Hrvatske zbog trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

“Donijećemo odluku o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomatskog predstavnika u Republici Hrvatskoj nepoželjnim”, objavio je hrvatski premijer.

Plenković je rekao da se Hrvatska time solidariše s Velikom Britanijom u skladu sa zaključcima nedavnog samita Evropskog savjeta.

Hrvatska je time stala uz SAD i još 14 zemalja Evropske unije u koordinisanom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji. Te su zemlje u usklađenoj akciji protjerale više desetina ruskih diplomata, javljaju agencije. Vašington je danas naredio 60 ruskih diplomata da napuste zemlju, a naređeno je i zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu. Tramp se na ovaj potez odlučio u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Ta odluka je nastavak protjerivanja ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su napustili svoju ambasadu nakon isteka ultimatuma Londona i mjera odmazde na trovanje Skripalja.

index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *