Fratar iz Splita uhapšen zbog pedofilije

Region

Splitska policija uhapsila je 78-godišnjeg fratra samostana Svetog Frane osumnjičenog za pedofiliju. Nakon ispitivanja, on je pušten na slobodu, a policija će izvještaj o ovom slučaju dostaviti Državnom tužilaštvu.

Trenutno sve upućuje da je prošlo previše vremena od kada su počinjena ova kaznena djela, ali se saznaje da će sve biti detaljno ispitano, te da će navodi o tim dešavanjima i u drugim gradovima, u kojima je služio osumnjičeni fratar, biti provjereni, piše Index.hr.

Policija se u ovaj slučaj uključila nakon što je Nadbiskupija splitsko-makarska u odgovoru portalu priznala da je fratar suspendovan i da se pred crkvenim sudom vodi istraga. Crkveni istražilac dolazi iz iste franjevačke provincije kao i osumnjičeni fratar, a portalu nisu odgovorili da li je završen postupak i kakvi su zaključci.

Osumnjičeni fratar se branio na ispitivanju tvrdnjom da nije počinio nikakvo kazneno djelo. Crkvena istraga obuhvatila je tri slučaja, a policiji su se javili još neki oštećeni. Ti slučajevi su se dogodili prije dvadesetak godina kada su oštećeni bili maloljetnici. Zlostavljanja nisu prijavili policiji, nekima ni roditelji ne znaju što im se dogodilo. Iako je Katolička crkva još 2011. godine bila upoznata s jednim slučajem, nikakva istraga nije pokrenuta, niti je slučaj prijavljen nadležnim vlastima.

Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *