Amerikanci Šešelju blokirali skoro 200 hiljada dolara

Region

Predsjedniku radikala Vojislavu Šešelju zamrznuto je 70 000 dolara u Siti banci u Portoriku, kao i 117 000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na “crnoj listi” Amerike.

Uprkos tome što je odslužio kaznu u Hagu, i dalje je na spisku ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u inostranstvu. A dokle god ne bude skinut sa “crne liste” neće moći da podigne 187 000 dolara koje je, kako kaže, zaradio držeći predavanja i prodajući knjige srpskoj četničkoj emigraciji širom svijeta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

Šešelju su sankcije uvedene prije 15 godina, kada je Tribunal u Hagu tražio da dođe u Holandiju na suđenje za zločin protiv čovječnosti.

– Na “crnu listu” SAD stavljen sam pod izgovorom da sam bjegunac od Haškog suda. A uopšte nisam begunac, jer sam, čim sam čuo da je podignuta optužnica, kupio kartu i otišao. Preko srpskog konzula u Hagu, pisao sam američkoj ambasadi tražeći svoj novac. Dobio sam odgovor da ostaje blokiran i da mogu da ga koristim samo ako unajmim američkog advokata da me brani i da ga platim tim parama. Taj papir još čuvam – izjavio je Šešelj za Novosti.rs.

Šešelj navodi da je imao i neki iznos u Kaliforniji koji je uspio da izvuče krajem devedesetih godina, dok je njegova supruga Jadranka uspjela da dobije oko 42 000 dolara koji su se nalazili u Kanadi.

– Ona je preko jedne od naših banaka izvukla te pare dok sam ja bio u Hagu, tada je doziđivala kuću – tvrdi se Šešelj.

Skidanje s “crne liste” američke agencije nije nimalo lako. To potvrđuje i činjenica da se na njoj i dalje nalazi bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, koji već 12 godina nije živ. Osim njega, tu su i njegova supruga Mirjana Marković, sin Marko i ćerka Marija, nekadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović, haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Šešelj još nije podneo zahtjev da bude skinut sa spiska onih kojima su uvedene sankcije.

Novinarima je u Službi za kontrolu imovine rečeno da svako ko želi da mu budu ukinute sankcije može da podnese zahtjev i da u njemu priloži dokumentaciju da su se okolnosti promijenile. Međutim, ne žele da komentarišu te zahtjeve niti da li su pojedini uvaženi ili odbijeni.

– Neki primjeri situacija koji mogu dovesti do isključenja sa liste su pozitivna promjena u ponašanju, smrt, da osnova za uvođenje sankcija više ne postoji ili da je stavljen na listu na osnovu zamjene identiteta – objašnjavaju u američkoj službi.

Konačna odluka se donosi na osnovu prikupljenih informacija iz više izvora – agencija SAD, stranih vlada, štampe, eksperata Ujedinjenih nacija. Zahtjev za ukidanje sankcija može se ponavljati bezgranično puta.

Ugasili mu račun
Prvi čovjek SRS tvrdi da mu je prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma zabranjeno da “obavlja devizne transakcije u Srbiji”.

– Kada smo kupili kuću u Hrkovcima nisu mi dali da prebacim pare kupcu preko jedne banke. Moj sin Mihajlo otvorio je račun u drugoj banci u Rumi i uspeli smo da prebacimo pare. Nakon dva dana obaviješten je da mu je konto zatvoren – objašnjava Šešelj.

“Novosti” su od Ministarstva finansija Srbije tražile odgovor na pitanje da li je Šešelju stavljena zabrana poslovanja, ali odgovor nisu dobili.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *