Vučić: NATO bi ulazak vojske Srbije na KiM smatrao neprijateljskim aktom

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na pominjanje Rezolucije 1244 i vraćanje hiljadu srpskih vojnika na Kosovo i Metohiju, od evropskih lidera više puta dobijao nedvosmisleno upozorenje da bi to NATO tretirao kao neprijateljski akt.

“Više puta sam dobio nedvosmisleno upozorenje – ukoliko biste pokušali da uđete svojom vojskom i policijom na Kosovo na bilo koji način, NATO bi to tretirao kao neprijateljski akt i bili biste u sukobu sa najmoćnijom silom na svetu”, rekao je danas Vučić novinarima u Beogradu.

On je dodao da nije naročito ni fasciniran, ni uplašen tim stavom, jer se u svijetu mnogo toga promijenilo, ali da ljudi u Srbiji to treba da znaju – da važi pravo sile.

“Samo govorim koliko je situacija po tom pitanju ozbiljna i koliko njih uopšte ne interesuje pravo, ni rezolucije UN, već sila i faktičko stanje. Važi pravo sile i mi u skladu sa tim moramo da se ponašamo”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija mora da sačuva mir, stabilnost i budućnost za svoju djecu i da ima sve bolji život za svoje građane i bolju ekonomiju.

“Ali, istovremeno, ako očekujete od mene da kažem da je sve to pravično i pravedno, naravno da nije. Naše je da se borimo u skladu sa vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora”, rekao je Vučić.

On je prenio da mu je više evropskih lidera reklo da ne mogu SAD i Donald Tramp da ih natjeraju da otvore ambasade u Jerusalimu, jer je to suprotno rezoluciji UN.

Vučić je rekao da im je na to odgovorio da samo ponekad mogu da se zajedno ponašaju protivpravno, odustajući od poštovanja Rezolucije 1244 o Kosovu i Metohiji.

“Neki od njih pogledaju u svoje savetnike, pa slegnu ramenima”, dodao je Vučić.

Vučić je ponovio da je zabrinut zbog činjenice da je jedini cilj Albanaca da zauzmu sjever Kosova i Metohije i sve što oni misle da im pripada po pravu koje su im dali Amerikanci i neke zapadne zemlje, bombardujući i rušeći Srbiju.

“Ali, oni /Albanci/ hoće na sve načine da zauzmu sever Kosova i zato hoće energetiku, da uzmu Valač i Gazivode. Oni žele po svaku cenu da zauzmu sever i među Albancima je nervoza sve izraženija”, rekao je Vučić.

Vučić smatra da će Euleks ostati na Kosmetu, ali da to ne smiju da kažu da se ne bi zamjerili prištinskim vlastima.

On se nada da će Euleks dužnosti obavljati profesionalno, iako to do sada nije bilo na najvišem nivou, te ocjenjuje da je greška Srbije iz prošlosti to što je umjesto misije UN, prihvatila Euleks, a da ništa nije dobila.

Vučić je rekao da povodom predstojećih razgovora Beograda i Prištine u Briselu nije veliki optimista, ali da Srbija ulaže velike napore da se dođe do kompromisa.

On je ocijenio da izjava premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da Srbi treba da budu počastvovani, ako Albanci prihvate pomirenje, u zamjenu za priznanje kosovske nezavisnosti, govori da takav stav nema mnogo veze sa realnošću, niti sa ovozemaljskim životom.

On je ponovio da ne razumije insistiranje Prištine na razgovorima o energetici, prije formiranja zajednice srpskih opština, jer sporazum o energetici uopšte ne postoji.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *