Brnabić: Srbija neće zaboraviti svoje žrtve

Region

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je povodom 20 godina od otmice devet srpskih rudara u kopu “Belaćevac” na Kosmetu da Srbija želi kompromis u rješavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali da svoje žrtve neće zaboraviti.

-Danas se sa velikom tugom, na 20 godina od otmice srpskih rudara kopa `Belećevac`, sjećamo svih nedužnih žrtava sukoba u našoj južnoj pokrajini. Sudbine otetih radnika `Elektroprivrede Srbije` do danas nisu rasvjetljene – rekla je Brnabićeva i istakla da to podsjeća i na obavezu svih da budu dosljedni u borbi za istinu o srpskim žrtvama na Kosovu i Metohiji.

Ona je navela da se, prema podacima Komisije Vlade Srbije za nestala lica, oko 570 Srba na Kosovu i Metohiji i dalje vodi kao nestalo.

-Porodice nestalih zaslužuju da saznaju istinu o svojim najmilijima, koji su završili kao žrtve otmice u svojim domovima ili radnim mjestima – rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Ona je naglasila da je sjećanje na žrtve odraz samopoštovanja jednog zrelog društva i pijeteta prema onima koji su nedužno stradali.

-Važno je ovom prilikom još jednom naglasiti da se na Kosovu i Metohiji sistematski sprečava otkrivanje masovnih grobnica sa žrtvama zločina albanskih ekstremista. Umjesto da dobijemo istinu o nestalima, suočeni smo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike, čak i žene i djecu – rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da se samo u posljednjih mjesec i po dana dogodilo petnaestak takvih incidenata, te poručila da će Srbija, u saradnji i komunikaciji sa međunarodnim partnerima, “znati da zaštiti svoje građane na Kosovu i Metohiji”.

-Srbija poštuje međunarodno pravo i pravdu. Želimo kompromis u rješavanju kosovsko-metohijskog pitanja i pomirenje u regionu, a naše žrtve nećemo zaboraviti – poručila je Brnabićeva.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas će u Beogradu obilježiti sjećanje na kidnapovanje devet srpskih rudara rudnika “Belaćevac”.

Rudare su u ranim jutarnjim časovima sa radnih mjesta oteli albanski teroristi počinivši tako prvu masovnu otmicu Srba na Kosmetu. Sudbina otetih do danas nije poznata.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *