Opozicija poziva manjinske stranke da formiraju vladu Crne Gore

Region

Lideri Velike koalicije “Ključ” pozvali su manjinske partije da zajedno sa ostalim opozicionim partijama formiraju novu vladu Crne Gore.

Jedan od lidera “Ključa” Miodrag Lekić rekao je da su četiri opozicione stranke osvojile 39 mandata, a Demokratska partija socijalista 35 ili 36.

“Dakle, DPS je poražen od opozicionih stranaka. Odlučiće manjinske stranke, na njima je odgovornost, otvara se proces razgovora i dogovora. Vjerujem da će manjinske stranke dobro izmjeriti, one su odlučujuće”, naveo je Lekić.

Lekić je naveo da su institucije juče zbunjivale javnost dramatičnim vijestima i da se uticalo na građane da li da idu na birališta ili kući, što je “skandal afričkog nivoa”.

On je najavio da će od institucija tražiti da saopšte da li je Crna Gora ozbiljna ili neozbiljna država “da se preko dana mogu liferovati vijesti o državnom udaru, a da se sutra zaboravi”.

U ovoj koaliciji nisu zadovoljni rezultatom jer 11 odsto nije ono što su očekivali, ali ističu da zajedno sa kolegama iz opozicionih i manjinskih partija treba pokušati raditi na vladi koja bi izvlačila Crnu Goru iz agonije.

U “Ključu” smatraju da je ovo primjer slobodnih i fer izbora.

Pajović podnio ostavku

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović najavio je ostavku na sve funkcije u ovoj stranci zbog lošeg izbornog rezultata.

“Do redovnog kongresa stranke funkciju ključnog čovjeka stranke obavljaće Azra Jasavić”, rekao je Pajović na konferenciji za novinare.

On je istakao da su u Pozitivnoj, ne čekajući konačne rezultate izbora, svjesni da nisu uspjeli u svojoj misiji.

“Naša misija bila je da obezbijedimo parlamentarni status i ja bih rekao da smo 27. januara uspjeli da odbranimo državu, ali nažalost nismo uspjeli da odbranimo Pozitivnu Crnu Goru”, rekao je Pajović.

Bečić: Mi smo najprijatnije iznenađenje izbora

Demokratska Crna Gora ubjedljivo je najprijatnije iznenađenje izbora sa više od deset odsto podrške, ocijenio je lider te stranke Aleksa Bečić.

“Jasno je da nijedna stranka nema apsolutnu većinu i da će dani i sedmice pred nama dati odgovor na pitanje u pravcu formiranja vlasti”, rekao je Bečić.

Bečić je naveo da Demokratska partija socijalista ima 35 mandata, Demokratski front 18, Demokrate devet, “Ključ” devet i Socijaldemokratska partija četiri.

On je dodao da te četiri opozicione partije imaju 40 mandata, a DPS 35, te da je njegov poziv otvoren i na nivou lidera i predstavnika opozicionih partija da razmijene mišljenja.

Bečić smatra da su demokrate jedan od rijetkih političkih subjekata koji je samostalno nastupio, a da je ostvareni rezultat za ponos, te da su najperspektivniji subjekt na političkoj sceni Crne Gore.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *