Vulin: Beograd praktičan i realan po pitanju KiM

Region

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kritikovao je nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna zbog stava da je opasna promjena granica na Balkanu i upitao ga kako to da ona nije bila opasna kada je razbijena Jugoslavija, a granice iscrtavane po nacionalnom tijelu Srba.

Vulin je rekao da je Ešdaun zapamćen kao visoki predstavnik u BiH koji je sistematski radio na urušavanju Republike Srpske i na smanjivanju njenih prava kao i ukidanju institucija.

– On (Ešdaun) kaže promjene granice su opasne, a nisu bile opasne kada su nam otimali Kosovo, nisu bile opasne kada ste nas bombardovali, nisu bile opasne kada ste razbijali Jugoslaviju – rekao je Vulin za Televiziju Pink.

Vulin je ponovio da se zalaže za razgraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji i za, kako je rekao, zaustavljanje širenja “velike Albanije”.

– Dokle god se to ne riješi, Albanci će imati taktičku prednost da određuju kada će se izazivati sukobi i kada će izazivati nestabilnost… i mi ćemo uvijek morati da reagujemo, i mi kojima nije ni do rata ni do sukoba uvijek ćemo morati da budemo tu i da politiku fokusiramo isključivo na to da odgovorimo albanskoj politici – rekao je on.

Vulin je rekao da je zvanični Beograd praktičan i realan i da će uvijek braniti svoj narod.

– Moramo uvijek da razmišljamo o svim Srbima, ne samo o Srbima koji žive na prostoru Kosova i Metohije ili u Beogradu i šta je najbolje za sve njih – rekao je on, istakavši da je za sve njih najbolje da Srbija bude jaka država Srbija.

Prema njegovim rečima, bude li Srbija slaba država neće biti ni Republike Srpske i neće biti Srba na Kosovu i Metohije.

Vulin je ponovio i da se Beograd protivi formiranju nekakve vojske takozvanog Kosova kada postoji rezolucija Saveta bezbjednosti UN 1244 i Kfor koji je u stanju da garantuje bezbjednost na Kosovu i Metohiji.

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun rekao je prošle sedmice za Dnevni avaz da su priče o promjenama granica Kosova i Srbije veoma opasne “i sulude” i da svaka promjena granica na Balkanu neizbježno vodi u rat.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *