Ante Gotovina savjetnik ministra odbrane Hrvatske

Region

Uoči današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske u Vukovaru, premijer Hrvatske Andrej Plenković potpisao je rješenje kojim se general Ante Gotovina imenuje posebnim savjetnikom potpredsjednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića.

Ovo imenovanje je predložio Krstičević, a nakon što je Gotovina pristao na taj svoj, prvi polupolitički angažman u nekoj od državnih institucija.

Njegovo područje savjetovanja odnosi se formalno na sistem Domovinske sigurnosti, kojeg razvija Krstičević, no bit će angažovan prema potrebi za sva pitanja vezana uz sistem odbrane i sigurnosti. Prema pravilima o zapošljavanju unutar vlade, Gotovina ima pravo i na naknadu za tu funkciju, no on je insistirao da taj posao obavlja bez financijske naknade, piše vecernji.hr.

Prema riječima ministra odbrane Krstičevića, jako mu je drago što je Gotovina pristao na angažman, jer se time i praktično potiče angažovanje bivših profesionalnih vojnika i časnika koji svojim znanjima i sposobnostima mogu puno doprinijeti nacionalnoj sigurnosti i razvoju Oružanih snaga.

“To je tzv. druga karijera za takve istaknute i iskusne časnike, a sistem je to kojeg jako rabe u razvijenim demokratijama zapadnog svijeta”, kaže Krstičević, a prenosi vecernji.hr.

Dodaje da je premijer Plenković bio oduševljen ovom idejom i svesrdno je podržao. Krstičević očekuje da će Gotovina značajno doprinijeti konceptu pametnog upravljanja obrambenim i sigurnosno-obavještajnim sistemom, a dolazak ovog istaknutog hrvatskog generala u novu hrvatsku vladu, makar i kao “vanjskog eksperta” pozdravit će, očekuje se i šira hrvatska javnost i struka.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *