Podignuta NATO zastava u Skoplju, od ponedjeljka novo ime Makedonije

Aktuelno Region

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je danas da je Sjeverna Makedonija uspjela da se sa sporednog balkanskog kolosijeka vrati na glavni auto-put ka Evropi.

 

Zaev je tokom svečane ceremonije podizanja zastave NATO ispred makedonske vlade, istakao da je njegova zemlja sada na pravom putu ka napretku i razvoju.

 

– Danas podižemo zastavu NATO, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje budućnost, ne samo naše generacije, već i budućih pokoljenja. To nije samo simbolika, već realnost. To je nova strana naše istorije, rekao je makedonski premijer.

 

Zaev je istakaoda je njegova zemlja uspjela da se sa sporednog balkanskog koloseka, gdje je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi.

 

Церемонија на подигање на знамето на НАТО пред Владата

Церемонија на подигнување на знамето на НАТО пред Владата.

Gepostet von Zoran Zaev am Dienstag, 12. Februar 2019

– U periodu koji slijedi bićemo direktni učesnici u najvažnijem periodu od samostalnosti naše države, u kome ćemo sami odlučivati o našoj budućnosti, ali i sa brzinom kojom ćemo dostići taj cilj, rekao je on.

 

Zaev je ocijenio da je sada sudbina u rukama makedonskog društva koji određuje svoju budućnost.

 

 

Sa zgrade makedonske vlade već je sklonjen natpis “Vlada Republike Makedonije” i očekuje se da bude postavljen novi natpis “Vlada Republike Sjeverne Makedonije”.

 

Preporuke za promenu table će dobiti i jedinice lokalne samouprave, dok će sektori i službe za odnose s javnošću državnih i javnih institucija dobiti smernice za upotebu novog ustavnog imena.

 

Atina će Skoplju u ponedjeljak poslati usmenu notu u kojoj će ga informisati da je ratifikovala Prespanski sporazum i Protokol o pristupu NATO, izjavio je zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Jorgos Katrugalos.

 

On je kazao da će nakon toga Sjeverna Makedonija informisati Ujedinjene nacije i zemlje članice da je prepoznata pod tim ustavnim imenom i da se to ime koristi u budućnosti.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *