Danijela u trci za predsjednika Srbije: Bila bi prva dama šef države i najljepša na Balkanu!

Region

Danijela Sremac, srpska aktivistkinja iz SAD, najavila je kandidaturu na predsjedničkim izborima u Srbiji. Ukoliko pobijedi, Srbija će dobiti prvu predsjednicu u svojoj istoriji i najljepšu šeficu države na Balkanu!

Predsjednica Srpskog instituta iz Vašingtona je na svom sajtu navela da pozicija predsjednika predstavlja mogućnost za bolje predstavljanje srpskog naroda u svijetu.

Navela je i da je posljednjih 20 godina provela u izgradnji razumijevanja kod članova američke vlade, medija i javnosti za perspektive i teritorijalna i ljudska prava srpskog naroda putem svojih knjiga, medijskih nastupa i govorima pred važnim američkim institucijama.

Osim toga, Danijela Sremac je istakla i da je putovala širom Amerike i po svijetu i da je stekla veliku podršku, kako je rekla, među milionima ljudi iz srpske dijaspore koje planira da ujedini iza cilja da se pomogne Srbiji.

Poslije aktuelnog predsjednika Tomislava Nikolića, lidera SPS Ivice Dačića, opozicionih Vojislava Šešelja (SRS) i Boška Obradovića (Dveri) za još neraspisanu predsjedničku trku u Srbiji prethodno se, kao poslednji, početkom oktobra javno prijavio i Nenad Janković (Nova demokratija).

Nezvanično se “u političkoj čaršiji” kao potencijalni kandidati vode i bivši predsjedavajući Generalnom skupštinom UN, Vuk Jeremić, i Saša Janković, zaštitnik prava građana.

Godinama lobira za Srbiju u SAD

Iskustvo Danijele Sremac u političkim aktivnostima u SAD, u korist Srba i Srbije, je veliko.

Tokom osam godina raspada Jugoslavije, kada su demokrate sa Klintonom dominirale Vašingtonom, Srbi u Americi su svjedočili o njihovoj lošoj politici i nepravednim stavovima zbog kojih su Srbima oduzete teritorije.

Mnogi političari iz Srbije obraćaju joj se za pomoć i podršku

U tom periodu, Danijela Sremac se često pojavljivala na televiziji u opozicionom djelovanju protiv politike Klintona.

-Naš narod je to gledao i video da su republikanci na tim programima bili više uz mene i protiv bombardovanja na Kosovu. To je samo jedan u nizu primera. Nije slučajnost da danas u američkom Kongresu, Savet za odnose sa Srbijom vodi republikanac kongresmen Ted Poe iz Teksasa.

Danijela Sremac sa Karađorđevićima

Što se tiče promovisanja srpskih interesa, Danijela Sremac ističe da je Amerika sastavljena od raznih etničkih grupa i svaka ima pravo da vuče američku politiku u svom pravcu.

-Da bi imala uticaj u Vašingtonu, potrebni su etničkoj grupi prisutnost i glas u tom gradu (što je cilj Srpskog instituta), ali takođe treba imati i građane koji glasaju i za jednu i drugu partiju da bi na taj način imali pristup svima i efikasno lobirali.

Koliko će lijepa i zgodna predsjednica Srpskog instituta biti uspješna u svojoj kampanji, teško je prognozirati. Ono što je sigurno, jeste da, ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima, Srbija će dobiti prvu predsjednicu u svojoj istoriji. I najljepšu na Balkanu!

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *