Vučić traži ukidanje takse i izvinjenje građanima, pa onda nastavak dijaloga

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da dijalog Beograda i Prištine ne može biti nastavljen sve dok ne budu ukinute prištinske takse na srpsku robu, ističući da Srbija prvo očekuje izvinjenje.

 

– E, lijepo vi – takse na početak. Onda možemo da razgovaramo. I to ne tako što ćemo mi da vama činimo nešto. Ne. Nego prvo da nam se izvinite, pa da vidimo koliko ste nam duži za to što ste maltretirali ovu zemlju i građane Srbije i Srbe na Kosmetu – rekao je Vučić za TV Pink.

 

On je rekao da u slučaju Kosova i Metohije nije doživio pritiske francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Angele Merkel, ali da pritisci postoje da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i bez ukidanja prištinskih taksa.

 

– Moj odgovor je – ne može, zato što niti smo mi budale, niti ćemo da dozvolimo bilo kome da nas ponižava i nipodaštava – rekao je Vučić.

 

Vučić je zapitao o čemu će se razgovarati ako Priština nije u stanju da poštuje CEFTA sporazum iz 2006. i Briselski sporazum iz 2013. godine, ali da će biti u stanju da poštuje neki sporazum iz 2020. godine.

 

– Ne razumijem o čemu da pregovaramo, a isti su garanti. Kako ćete da nam garantujete sutra? – upitao je Vučić.

 

On je podsjetio da, osim toga, Priština sada uvodi verbalni delikt uz pomoć stručnjaka iz pojedinih zemalja EU, da se ne smije reći da je “Račak” bio namještaljka.

 

– Umirem od smijeha njihovim zakonima. Sad će pokušati da izjednače Holokaust sa stradanjem albanskog naroda – rekao je Vučić.

 

Vučić je podsjetio na prištinske priče o 20.000 silovanih Albanki i da su donijeli zakon da im se uputi pomoć, ali da ih se prijavilo samo 250, te dodao da su mnoge ne samo silovali, nego i ubili borci OVK.

 

Govoreći o predstojećem sastanku Berlinu, 29. aprila sa predstavnicima Prištine, na poziv Njemačke i Francuske, Vučić je rekao da će to biti veoma važan sastanak, te da ima neku vrstu straha i treme, ali da se priprema za to, jer želi da Srbiju zastupa na najbolji način.

 

– Želim da ni na koji način ne ugrozim dolazak investitora (u Srbiju), a da opet sačuvamo i odbranimo naše državne i nacionalne interese. Boriću se u Berlinu još jače i snažnije za srpski narod i Kosovo i Metohiju. Moje je da se borim da čuvamo mir i stabilnost – rekao je Vučić.

 

On je dodao da neće da vrijeđa prištinske zvaničnike Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, jer su predstavnici albanskog naroda, ali da sve najgore misli o njima.

 

– Ako nećete da razgovarate, recite da želite sukobe, a ja sukobe ne želim – dodao je Vučić.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *