Dačić: U Berlinu kombinacija pritisaka i priprema za izbore u EU

Region

Današnji sastanak u Berlinu će prije svega biti kombinacija pritisaka i priprema pred evropske izvore, da se pokaže važnost Pariza i Berlina i da se pokaže određena ljutnja na Brisel, ocijenio je ministar spoljnih polsova Ivica Dačić.

 

Dačić je na TV Pink kazao da je sastanak i način da se pokaže nezadovoljstvo prema Federiki Mogerini koja je, kako kaže, imala dosta tešku ulogu u vođenju briselskog
procesa, a to je da koordinira ovaj proces i da istovremeno tjera sve učesnike da budu disciplinovani u sprovođenju svega dogovorenog.

 

Kako je naveo, najavljeni dvojni suverenitet i priča o tome nije nova, to su Amerikanci spominjali još u vrijeme Borisa Tadića.

 

Dačić je objasnio da bi to funkcionisalo na taj način da Kosovo bude nezavisna država, sa određenom autonomijom za sjever, sa mogućnošću da se na sjeveru primjenjuju srpski zakoni i istakao da to ne postoji nigdje na svijetu.

 

– Čak je i Njemačka imala određene ideje da se poslije nekoliko godina omogući referendum. Ta ideja nije realna, jer nigdje ne postoji na svijetu i Srbija svakako neće učestvovati u eksperimentima – rekao je Dačić.

 

Ministar spoljnih poslova je ocijenio da je njemačka kancelarka Angela Merkel ovim sastankom u dogovoru sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom riješila da pokaže svoju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

 

Podsjetio je da smatra da je sastanak sazvan bez konsultacija i da EU nije bila obaviještena, da je pozvan samo Junker, ali pošto on neće doći, doći će Federika Mogerini. Navodi da nisu pozvani dosadašnji učesnici berlinskog procesa, Austrija, Italija, Britanija, SAD, a da su iz regiona pozvani iz jedne zemlje predsjednik, iz druge premijer.

 

Objašnjava da je poziv u tehničkom mandatu predsjedavajućem Savjetom ministara Denisu Zvizdiću iz BiH, koji učestvuje kao predstavnik Bošnjaka, način da se izbjegne poziv Miloradu Dodiku, iako je legalan predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

– Iz Beograda i Prištine pozvani su i predsjednici i premijeri da bi učestvovao i Haradinaj – kaže Dačić i dodaje da je osnovna ideja tog skupa da se nastavi dijalog.

 

Kako navodi, pod kojim uslovima će se nastaviti dijalog, za sada je nepoznanica, jer ovih dana postoje različiti stavovi i zahtjevi iz Prištine.

 

– Srbija nikada nije osporavala potrebu da se dijalog vodi, ali smo rekli da možemo da nastavimo dijalog samo ukoliko Haradinaj i kosovska vlada u Prištini ukinu odluku o taksama. Sada dolazi do relativizacije, a to znači šta ćemo mi učiniti da bi oni ukinuli takse – naveo je Dačić.

 

Objašnjava da to podrazumijeva da Srbija treba da pusti takozvano nezavisno Kosovo da bude članica neke međunarodne organizacije i da prestane da lobiramo za povlačenje priznanje Kosova, a pri tom Priština nikada ne kaže da će i oni da prestanu.

 

Šef srpske diplomatije ističe da ako se podvuče crta, ne može se ne reći da je glavna kočnica za dijalog Beoigrada i Prištine, bila Priština, kao i nesprovođenje onoga što je potpisano, uvođenje raznih drugih skandaloznih odluka – formiranje vojske, takse, hapšenje Marka Ðurića…

 

Ističe da će na Srbiju sigurno biti pritisaka i dodaje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije neko ko će podleći pritiscima i to pogotovu ako je nešto protiv srpskih interesa.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *