Kocijančić: Beograd i Priština hitno da nastave pregovore

Region

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančić rekla je da Beograd i Priština moraju hitno da se vrate za pregovarački sto, a da zemlje članice EU, kao i SAD, još jednom pozivaju privremene institucije u Prištini da ukinu tarife na robu iz centralne Srbije.

 

Završetak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine je hitan zato što “aktuelna situacija ne samo što izaziva nesigurnost, već znači i propuštanje prilike”, navela je Kocijančić za Kohu.

 

Ona je podsjetila da su takse razlog blokade dijaloga i istakla da “ne postoji alternativa brzom nastavku dijaloga između strana”.

 

Upitana o stavu Federike Mogerini za samit u Parizu, Kocijancic je rekla da nedavni sastanak u Berlinu, kao i najavljeni u Parizu mogu da predstavljaju dobru priliku za region.

 

Ona je dodala da Federika Mogerini pozdravlja svaki napor da se pomogne dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

 

Kocijančič kaže da Srbija takođe treba da, kako navodi “uradi svoj dio”, da bi bio otvoren put za dijalog.

 

Ona je navela i da bi postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa bio najbolji način da korist od ovog pomirenja ima cijeli region.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *