Han želi da podstakne povratak emigranata

Region

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han želi da podstiče povratak emigranata iz zemalja kandidata za članstvo u EU, zbog čega je svom timu naložio izradu koncepta koji bi nudio finansijsku pomoć za započinjanje poslova u domovini.

 

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mi je u razgovoru prenio da Srbija već bilježi prve povratnike – rekao je Han, koji u tome vidi rezultat “pozitivne spirale”.

 

Han, koji je u protekla dva dana posjetio Sjevernu Makedoniju i Srbiju je, u izjavi agenciji APA, ukazao da je odlazak mladih, dobro obrazovane radne snage u regione sa većim primanjima, prije svega EU, u svim zemljama Zapadnog Balkana problem.

 

Srbija će uskoro preteći Crnu Goru, koja je do sada vodila po prosječnim primanjima, a uz to već joj, zbog firmi, na primjer iz automobilske industrije, nedostaje stručna radna snaga.

 

Han povratak emigranata smatra signalom da se privreda zemlje nalazi na dobrom putu.

 

Prenio je da je od Vučića zatražio ubrzavanje reformskog procesa i osiguranje vladavine prava, a kao pozitivno ocijenio je što se u Beogradu, uz uključenje javnih i privatnih aktera radi na medijskoj reformi.

 

Najveća prepreka za put Srbije u EU je i dalje bilateralni odnos sa Prištinom, dijalog je obustavljen nakon što je Kosovo uvelo takse, a Han je uvjeren da će i u tom pogledu biti napretka čim Kosovo bude dobilo vladu koja će moći da djeluje.

 

On očekuje da će pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom moći da počnu u oktobru.

 

– Ta zemlja je napravila značajni napredak i postigla istorijski Prespanski sporazum, kojim je riješila trodecenijski spor sa Grčkom – konstatovao je Han, dodajući da je važno da se sprovede i rekonstrukcija specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije.

 

On podržava integraciju specijalnog tužilaštva u pravosudni sistem, i dodaje da započeti postupci ne smiju biti zaustavljeni, već moraju biti nastaljeni a to bi, kako ističe, bio dokaz normalizacije u pravosuđu.

 

Govoreći o svom mandatu na mjestu komesara za proširenje, Han je rekao da je ponosan da se na osnovu njegovog angažovanja promijenio koncept odnosa prema susjedima i zemljama Balkana.

 

Prema njegovim riječima, nametnut je moto “ili izvozimo stabilnost ili ćemo uvesti nestabilnost”, čime se razvilo shvatanje da EU dobije nešto natrag iz tog regiona, i da investicije ne treba smatrati izgubljenim, te se kvalitet projekata poboljšao.

 

– Ono što je postignuto u Sjevernoj Makedoniji je dio i mojih napora – rekao je on, dodajući da je ta zemlja dobar primjer šta EU može postići svojim angažovanjem.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *