Petronijević: Haradinaj će odgovarati za zločine ako SAD to budu željele

Region

Advokat Goran Petronijević ocijenio je da će jedan od lidera terorističke OVK Ramuš Haradinaj, protiv kojeg postoje dokazi za zločine, biti procesuiran pred Sudom za ratne zločine u Hagu, ako to odluči američka administracija.

 

On je napomenuo da će taj sud , “ako im iz SAD daju signal” suditi Haradinaju i da će, kako je rekao, oni izvući dokaze iz svih mogućih fioka.

 

“Mnogo dokaza ima protiv Haradinaja i od raznih organizacija koje se bave Kosovom. Izvući će sve i on će biti procesuiran”, rekao je Petronijević za televiziju “Hepi”.

 

Prema njegovim riječima, dokazi o zločinima protiv Haradinaja koje su prikupili sudski organi Srbije su godinama dobro poznati i međunarodnim pravosudnim instancama, a pitanje je zašto po tome nisu postupali.

 

Komentarišući Haradinajevu izjavu da je američki vojnik, on je rekao i da će ako Haradinaj bude dobio “žuti ili crveni karton” to biti zato što nije poštovao interese SAD, a ne jer je činio zločine.

 

“Od nas u tom pravcu ne zavisi ništa i mislim da svi treba da učine napor da svaki dokaz i dokument dođe u sud”, naveo je Petronijević.

 

On je podsjetio da je najveći broj zločina nad Srbima na Kosmetu počinjen poslije dolaska međunarodnih snaga i da je pitanje dokle će se ići sa istragama protiv lidera terorističke OVK.

 

Petronijević je rekao i da je kosovsko pitanje dobilo važnu dimenziju u okviru buduće predsjedničke kampanje u SAD, te ocijenio da bi bilo loše za Srbiju ukoliko demokrate pobijede i insistiraju na kontinuitetu svoje politike prema Kosmetu.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *