Ramuša Haradinaja neće izručiti Srbiji

Region

Pred Apelacionim sudom u Kolmaru, u Francuskoj, završena je javna rasprava povodom zahteva Srbije za izručenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je oslobođen, prenosi Gazeta ekspres. Na ovakvu odluku, Srbija nema pravo žalbe, a njom se automatski okončava ekstradiocioni postupak protiv Haradinaja i on je slobodan da napusti Francusku.

Član Tačijevog advokatskog tima Rejčel Lindon se žestoko usprotivila zahtevu Srbije za izručenjem. Ona je rekla da nema razloga za zadržavanje njegovog klijenta u Francuskoj, te da su zahtevi Srbije bili potpuno neutemeljeni i apsurdni. Rejčel je takođe rekla da žali što je Ramuš morao toliko da ostane u Francuskoj.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj usprotivio se danas izručenju Srbiji, tvrdeći da je iza njega stoje “politički razlozi”.

Na pitanje sudije da li je saglasan sa zahtevom za izručenje, Haradinaj je rekao da se protivi, preneo je portal Indeks online.

Sa Haradinajom u sudnicu je došao i njegov advokat Arian Koci, koji je kako prenosi Indeks online, pred početak rasprave izrazio uverenje da će zahtev Srbije biti odbačen, te da će Haradinaj uskoro moći da se vrati na Kosovo. Koci je dodao da očekuje da će ovo biti poslednja rasprava pred sudom.

U sudnici u kojoj se održavala rasprava prisustvovao je veliki broj pristalica Haradinaja među kojima je bilo i onih koji nose majcu sa simbolima velike Albanije.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *