Šuica: Imenovanje u EK priznanje hrvatskoj politici

Region

Buduća članica Evropske komisije Dubravka Šuica izjavila je danas u Briselu da je njeno imenovanje za potpredsjednicu izvršnoj tijela EU veliko priznanje hrvatskoj politici i da ima “nešto iskustva i znanja” za posao koji je očekuje.

 

Novoizabrana predsjednica EK Ursula fon der Lajen objavila je ranije danas sastav i strukturu nove komisije u kojoj je Šuica potpredsjednica za demokratiju i demografiju.

 

“Velika mi je čast što smo dobili potpredsjedničko mjesto. Hrvatska je ipak najmlađa članica EU i ovo je veliko priznanje hrvatskoj politici i našem premijeru Andreju Plenkoviću koji je bio jedan od glavnih pregovarača i sigurno je puno uticao na dobijanje ovoga resora”, izjavila je Šuica novinarima, prenijela je Hina.

 

Dosadašnja poslanica u Evropskom parlamentu dodala je da u oblasti kojom će se baviti u komisiji “ima nešto iskustva i znanja” i da je upoznata s problemima koje će biti potrebno rešavati.

 

Među njima je i organizacija Konferencije o budućnosti Evrope koja bi trebalo da počne 2020. i traje dve godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje evropskih građana, civilnog društva i evropskih institucija, a cilj joj je da Evropljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

 

“To uključuje rasprave s građanima, dijaloge koje smo i do sada imali. Potrebno je slušati šta građani hoće, jer oni ponekad osjećaju da su udaljeni od Evropske unije. Ono što se od mene očekuje jeste da budem najizraženija u srednjoj i istočnoj Evropi, gdje su ponekad demokratske vrijednosti poljuljane”, rekla je Šuica.

 

Što se demografije tiče, kaže da puno zemalja EU ima problema s tim, među njima i Hrvatska.

 

“Želimo ući u suštinu problema, pokušati pomoći zašto dolazi do odliva mozgova, zašto mladi ljudi odlaze i pokušati da taj problem horizontalno rješavamo. Na početku treba snimiti stanje, a onda djelovati”, rekla je ona.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *