Merkel i Brabić: Unaprijediti proces rješavanja problema Kosmeta

Region

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da će Berlin nastaviti da podržava razvoj Srbije, te da bi trebalo nastaviti proces rješavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprijediti.

 

Merkelova na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Srbije Anom Brnabić nije mogla ništa da kaže u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Njemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

 

– Njemačka i Francuska su pokušale, i dalje pokušavaju da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi po pitanju taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije kako bi se trgovina neometano odvijala – rekla je Merkelova, prenose beogradski mediji.

 

Ona je podsjetila da je dijalog prekinut nakon uvođenja prištinskih taksi i istakla da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon izbora na (samoproglašenom) Kosovu.

 

Merkelova je rekla da je sa Brnabićevom razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti saradnje.

 

Ona je navela da je sa Brnabićevom razgovarala i o civilnom društvu, pravosuđu i poteškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama u Srbiji.

 

– Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU – rekla je Merkelova i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je riječ o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

 

Brnabićeva je izjavila da je pitanje Kosova i Metohije jedina tačka nerazumijevanja i neslaganja Srbije i Njemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara.

 

Ona je istakla i da bez dugoročno održivog rješenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

 

– Koliko god se ponekad ne slagali, najvažnije mi je da razgovaramo, čujemo mišljenje i savjet i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog i održivog rješenja – rekla je Brnabićeva.

 

Ona je podsjetila da je Njemačka jedan od najvažnijih partnera Srbije istakavši da je cilj njene posjete Berlinu da odnosi sa Njemačkom budu što bolji i da se u budućnosti još više razvijaju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *