Festival čvaraka u Mužlji, raj za gurmane (VIDEO)

Region

Da su domaći čvarci, kobasice, šunke, slanine i ostale zimske đakonije i danas veoma voljeni na našim prostorima, svjedoče više hiljada posjetilaca, ljubitelja ovih mesnih specijaliteta, koji su tokom današnjeg dana prisustvovali tradicionalnom Festivalu čvaraka u Mužlji kod Zrenjanina.

Đula Madaras, predsjednik Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ rekao je za portal IloveZrenjanin, da cilj ove i sličnih manifestacija jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su vrijedni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas.

Veliku pažnju na ovogodišnjem festivalu opet je privukla slanina od mangulice, teška 115 kilograma, u vlasništvu Janoša Milera. Prošlogodišnja delicija tako je nadmašena za 35 kilograma, a gospodin Miler ozbiljno razmišlja da pozove i sudije iz „Guinnesa“.

U okviru ovogodišnje manifestacije prvi put je održano takmičenje u pravljenju, tj. pečenju domaćih čvaraka. Iskusne domaćice i vrsni domaćini kulinari su po tajnim receptima njihovih predaka pripremali čvarke, a članovi žirija su pored ukusa i izgleda jela, ocjenjivali i kreativnost, tj. dekoraciju posluženja. Najukusnije čvarke su ove godine ispekli članovi Udruženja ljubitelja vina „Sveti Martin” iz Mužlje.

{youtube}WozEnyc37-k{/youtube}

KARNEVAL ULICAMA MUŽLJE

Čuvajući i njegujući tradiciju ovdašnjih mještana, domaćini su zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“, učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“, mladim bičevaocima i drugim organizacijama i udruženjima iz centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratili“ ovogodišnju zimu.

U okviru ovog posebnog ispraćaja, žiri je izabrao, a nagradom i „karnevalskim” čokoladnim krofnama i obradovao vlasnike najkreativnijih maski.

Posjetioci su tokom festivala mogli da kupe domaće pečene čvarke i da uživaju u njihovom ukusu. Pored čvaraka, prisutni su mogli da probaju i kupe ostala tradicionalna zimska jela – šunke, kobasice, slanine, sir, koja su uz vrhunsku uslugu prijatnih i ljubaznih vinara, mogli da zaliju domaćim, kuvanim vinom.

IloveZrenjanin/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *