Zaev: Jedina opcija punopravno članstvo u EU

Region

Premijer Zoran Zaev izjavio je da za Sjevernu Makedoniju ne postoji druga alternativa osim da bude punopravna članica Evropske unije i da je ideja “strateškog partnerstva” za Skoplje neprihvatljiva.

 

Zaev je to rekao gostujući na televiziji Alsat M, upitan da komentariše izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da bi zemljama kandidatima možda trebalo ponuditi strateško parnerstvo.

 

– Nećemo prihvatiti drugu debatu, kao na primjer za strateško partnerstvo, a ne za članstvo. Za našu zemlju ne postoji druga alternativa osim punopravnog članstva u EU – izričit je Zaev.

 

Precizirajući zašto nije prihvatljiva ideja francuskog predsjednika, Zaev je rekao da će Sjevernoj Makedoniji biti sigurno potrebno sedam-osam godina za pregovore o poglavljima.

 

A to, prema njegovim riječima, znači da će Sjeverna Makedonija postati punopravna članica EU nakon što budu sprovedene unutrašnje reforme, što će se dogoditi tokom procesa zatvaranja poglavlja.

 

Zaev, kaže, da će Makron to prihvatiti i da će poslati ohrabrujući signal da proces evrointegracija treba da započne kako je dogovarano.

 

Taj signal, kako kaže, nije potreban njemu, već će to biti signal za makedonski narod.

 

– Da zadržimo i da održavamo motivaciju. Tu motivaciju moramo da zadržimo i zbog podrške 27 zemalja članica EU koje su imale kristalno jasan stav da smo zaslužili otvaranje pregovaračkog procesa – rekao je Zaev.

 

Premijer kaže da još nema zvanične potvrde da će predsjednik Francuske, Emanuel Makron, posjetiti Skoplje u novembru, kako su to ranije javili neki albanski mediji.

 

Rekao je i da postoji zvanična inicijativa za posjetu francuskog predsjednika, ali i da tek treba da uslijedi komunikacija dva kabineta.

 

Albanski mediji objavili su juče, pozivajući se na diplomatske izvore, da se očekuje da će Makron narednog mjeseca posjetiti Sjevernu Makeodniju i Albaniju.

 

Sam Makron je rekao tokom izjave nakon što je blokirao otvaranje pregovora s tim zemljama, da će se sastati sa Zaevom i albanskim premijerom Edi Ramom.

 

Čini se da je cilj Makronovog dolaska u Skoplje i Tiranu da pokaže da je evropska perspektiva za Sjevernu Makedoniju i Albaiju otvorena, te da će Francuska pomoći da taj cilj bude ostvaren.

 

Zaev tvrdi da razlog za odbijanje Sjeverne Makedonije i Albanije za dobijanje datuma za otvaranje pregovora o članstvu te zemje u EU nije razlog Skoplje i da bi to, kako je rekao, svima trebalo da bude jasno.

 

Dodao je da je Makron svoj stav o proširenju saopštio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel još u srijedu u Tuluzu, na zajedničkoj sjednici vlada dvije zemlje.

 

Zaev kaže da je Makron tada rekao Merkelovoj da “EU nije spremna”.

 

– Ali o nama (Sjevernoj Makedoniji) je govorio samo pozitivno. Po mom mišljenju suština rasprave koje su otvorene u Evropskoj komisiji, je trenutak u kojem se se odvija. Prvi put se neke stvari dešavaju oko sastava EK, vidite da oni nisu mogli da se dogovore o predsjedniku EK. Prvi put u istoriji EU propao je predlog Francuske za evropskog komesara… – rekao je Zaev.

 

Kaže da rasprava o proširenju nije dominantna u francuskom društvu, ali je istovremeno postavio pitanje zašto to Skoplju nije rečeno juna prošle ili juna ove godine.

 

– Ili, bar pre nego što smo sklopili sporazum iz Prespe – zapitao je Zaev ocjenivši da je riječ o nepravdi.

 

– Dakle, evo nepravde i nepravde koja nam je učinjena. Mi smo zdravorazumni ljudi, nacija, država. Možemo prihvatiti sve što nam se objasni. Slušajte, postoji takva i takva diskusija i šta ona može da uzrokuje… – kazao je Zaev.

 

Tvrdi, takođe, da ideja o promjeni metologije pregovora o pristupanju uopšte nije problematična.

 

Zaev je potvrdio da će 29. oktobra boraviti u Italiji, gdje će sastati sa italijanskim kolegom, koji je juče rekao da će “njegova zemlja pokušati da vrati pitanje proširenja EU u novembru na sastananku Savjeta za opšte poslove”.

 

Iz Italije će, kaže, na posljednju zajedničku večeru sa Federikom Mogerini.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *