Crna Gora: Raspisana crvena potjernica za sinom Svetozara Marovića

Region

Crnogorske vlasti raspisale su prije nekoliko dana međunarodnu potjernicu Interpola za Budvaninom Milošem Marovićem, koji je u Crnoj Gori osuđen na zatvorsku kaznu zbog učešća u malverzacijama prilikom prodaje opštinskog zemljišta u budvanskom selu Prijevor iz 2008, pišu podgoričke Dnevne novine.

Pozivajući se na svoja saznanja, Miloš, sin bivšeg visokog funkconera vladajuće DPS Svetozara Marovića, po sopstvenom priznanju vođe kriminalne korupcionaške organizacije, odnedavno je postao državljanin Srbije, kako bi, smatra se u Podgorici, izbjegao služenje kazne u spuškom zatvoru i uskoro će biti izbrisan iz knjige crnogorskih državljana.

To je za Dnevne novine najavljeno iz kabineta Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Ipak, crvena potjernica, koju je raspisao Nacionalni centralni biro Interpola u Podgorici, obavezujuća je za srpsku policiju, što znači da su se već stekli uslovi za njegovo hapšenje u Beogradu, gdje je nastanjen u posljednjih nekoliko mjeseci, tvrdi ovaj list.
Bez obzira na činjenicu da je Marović sada državljanin susjedne zemlje, Sporazum o izručenju sopstvenih državljana Srbije i Crne Gore predviđa mogućnost njegovog pritvaranja, pokretanja ekstradicionog postupka i izručenja.

Miloš Marović je osuđen po sporazumu o priznanju krivice na kaznu zatvora od godinu dana, uz obavezu plaćanja 380.000 evra odštete zbog učešća u malverzacijama. Taj iznos je već uplatio u državni budžet, ali na izdržavanje kazne još nije stupio.

Uhapšen je početkom decembra 2015. godine nakon povratka sa liječenja u Beogradu. Po dolasku u Crnu Goru smješten je u privatnu kliniku “Kodra”, gdje je dao izjavu tužilaštvu.

Nalog za njegovo hapšenje izdat je nekoliko mjeseci ranije, ali on navodno tada nije mogao doći na saslušanje zbog zdravstvenog stanja.

Marović je nakon povratka u zemlju tražio da bude u privatnoj bolinici “Kodra” ali je utvrđeno da u spuškom zatvoru postoje uslovi za njegovo liječenje, nakon čega je sproveden u Istražni zatvor.

Iza rešetaka je proveo svega mjesec dana, a na slobodu je pušten pošto je u Specijalnom tužilaštvu, a potom i u Višem sudu u Podgorici priznao da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.

Do sada je dva puta tražio odlaganje izvršenja kazne zbog liječenja u Begradu, a poslednji takav zahtjev je pravosnažno odbijen, podsjeća list.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *