Kosovo: Na vanrednim izborima pet srpskih lista

Region

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima 1.872.941 građana, od kojih je oko 70.000 Srba.

Od 25 prijavljenih kandidatskih lista, pet su podnijeli Srbi, a jedino Srpsku listu podržava predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Biračka mjesta otvorena su od sedam do 19 časova. Prema procjenama srpskih predstavnika na Kosovu, očekuje se da na izbore izađe oko 40.000 Srba sa pravom glasa, a obezbijeđen je i prevoz za oko 2.000 raseljenih iz centralne Srbije i Crne Gore, koliko ih je najavilo da će doći da glasa.

Kosovska policijska služba zadužena je za bezbjednost, a tokom izbornog dana na terenu će biti angažovana i specijalna jedinica Rosu.

Rosu će intervenisati ukoliko dođe do narušavanja javnog reda i mira ili bilo koje vrste ometanja birača da slobodno glasaju, tvrde u policiji i poručuju da će u pripravnosti biti i svi javni tužioci.

Iz kosovskog tužilaštva navode da će biti angažovan dovoljan broj tužilaca koji će pokriti svih 38 opština i radiće zajedno sa istražiocima kosovske policije.

U tužilaštvu napominju da je za narušavanje prava birača predviđena kazna zatvora u trajaju do pet godina.

Prema procjenama kosovske policijske službe, najsloženija situacija je na sjeveru Kosova gdje će biti raspoređen dodatni broj pripadnika policije iz rezervnog sastava.

U ostalim krajevima Kosova policija će redovnim patrolama i sa ljudstvom iz redovnog sastava nadgledati javni red i mir.

Generalni direktor kosovske policije Špend Mađuni najavio je da će policija Kosova sarađivati sa Euleksom i KFOR-om.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini Valjdete Daka rekla je da CIK izvršio sve pripreme da bi izbori bili pravični, te da svi birači imaju mogućnost da na biralištima podnesu prigovore i prijave ukoliko ih bilo ko zastrašuje ili im prijeti.

Vanredne izbore na Kosovu i Metohiji raspisao je predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

Na snazi je predizborna tišina do zatvaranja birališta.

Centralna izborna komisija akreditovala je 25.000 posmatrača, među kojima su i posmatrači iz EU i ambasada.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *