Srbija dobila novu vladu, Ana Brnabić izabrana za premijerku

Region

Ana Brnabić i članovi njenog kabineta položili su zakletvu posle čega je počeo da traje mandat novoj Vladi Srbije. Među zvanicama u Skupštini Srbije je i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Poslanici Narodne skupštine prethodno su večeras većinskom podrškom izglasali vladu premijerke Ane Brnabić. Za vladu je glasalo od 212 prisutnih poslanika 157 je glasalo za, 55 protiv i uzdržanih nije bilo.

Poslanici su se o izboru vlade, u kojoj će biti 18 ministarstava i tri bez portfelja, izjašnjavali javnom prozivkom.

Članovi nove vlade i premijerka treba da polože zakletvu, a u parlamentu se očekuje obraćanje Brnabić.

Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta.

Brnabić je prilikom predstavljanja ekspozea i članova kabineta pozvala poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji buducnosti za sve nas, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je Brnabić koja je naglasila i da je ovo vlada kontinuiteta i da ima dobar osnov koji je postavila prethodna koju je vodio Aleksandar Vučić.

Nova vlada 15. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

Telegraf.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *