Hrvatska: Traži se izvinjenje i odgovornost za žrtve Oluje

Region

Inicijativa mladih za ljudska prava uručila je peticiju izvinjenja žrtvama i njihovim porodicama za počinjene zločine i kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon vojno-policijske akcije hrvatskih snaga “Oluja” sa potpisima hrvatskih građana Udruženju porodica nestalih i poginulih “Suza” u Beogradu.

Peticijom “Izvinjenje žrtvama Oluje”, koja je predata juče, građani pozivaju i Vladu Hrvatske da uputi izvinjenje za sva kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme i nakon vojno-policijske operacije “Oluja”, a do sada je prikupljeno više od 600 potpisa.

Udruženje “Suza” čine članovi porodice nestalih i ubijenih Srba u Hrvatskoj, a kroz svoj rad pomažu porodicama u procesu traganja za svojim nestalim članovima i organizuju komemoracije za žrtve, podsjeća Inicijativa mladih za ljudska prava u saopštenju.

– Ovo izvinjenje uručujemo kao građani Hrvatske, mladi ljudi koji za vrijeme rata nisu bili rođeni ili su bili u ranom detinjstvu. Članovi naših porodica učestvovali su u tom ratu u hrvatskoj vojsci, a mnogi od članova našeg udruženja morali su zbog rata privremeno ili zauvijek da napuste svoje domove. Upravo zato smatramo da imamo odgovornost da pokažemo lice Hrvatske koje saosjeća sa svim žrtvama i kojem je stalo do pravde, rekao je koordinator programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava Nikola Puharić.

Vladi Hrvatske poručili su da je izvinjenje minimum solidarnosti nakon kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon “Oluje” i izostanka sudskih procesa, prenosi Hina. Predsjednica udruženja “Suza” Dragana Đukić zahvalila je na uručenoj peticiji i izrazila nadu da će inicijativa naići na šire razumijevanje u hrvatskom narodu i da će imati veću podršku.

Krivična prijava za zločine tokom “Oluje”

Hrvatska organizacija “Dokumenta” – Centar za suočavanje s prošlošću podnijela je krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu za zločine počinjene kod Knina tokom akcije “Oluja” od 5. do 8. avgusta 1995. godine kada su, kako se navodi, ubijeni srpski civili.

“Dokumenta” u prijavi navodi da su trojica hrvatskih vojnika 6. avgusta u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmoro bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpskih civila, prenosi Hina.

– Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na grupu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare (1922), Stevu Berića (1933), Janju Berić (1932), Đurđiju Berić (1916), Krstu Šaru (1931), Miloša Čosića (1923) i Jandriju Šaru (1932), kaže se u krivičnoj prijavi. Jedna osoba je, kako se navodi, preživjela i uspjela da pobjegne u obližnju šumu, dok je Sava Šare (1922) ubijena je na kućnom pragu.

U krivičnoj prijavi se podsjeća i da je prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji utvrđeno da su u tadašnjim opštinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubistava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

– Prvostepenom presudom (Ivan Čermak) i pravosnažnom presudom od 16. novembra 2012. oslobođeni su krivice Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak krivičnog progona za nesumnjivo počinjena krivična djela ostavio pravosuđu u Hrvatskoj. Nadležna državna tužilaštva podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravosnažne presude za ratne zločine, navodi “Dokumenta” u prijavi.

Državnom tužilaštvu “Dokumenta” predlaže da na osnovu njihove krivične prijave prikupe potrebne informacije i dokaze, a nakon toga da se protiv nepoznatih počinilaca sprovede istraga i podigne optužnica.

Sputnjik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *