Kraj trgovinskog rata: Hrvatska povlači pravilnik o povećanju taksi

Region

Sporni pravilnik u okviru kojeg su povećane takse i do 22 puta izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije

Sporni pravilnik hrvatskog Ministarstva poljoprivrede o povećanju taksi za kontrolu voća i povrća iz “trećih zemalja” biće povučen u petak, javlja RTL.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubrajaju i BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Sporni pravilnik izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naložio je u utorak ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja sedmice pronađe rešenje problema sa susjednim zemljama u vezi sa povećanim taksama za uvoz voća i povrća. Plenković smatra da su naknade koje je odredilo resorno ministarstvo previsoke, i da ih treba smanjiti.

Srbija je na potez Zagreba odgovorila pojačanim mjerama kontrole nad robom biljnog i životinjskog porijekla čije je poreklo ili zemlja otpreme Hrvatska. Te pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzorkovanje svakog tovara i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *