Vučić i Zaev postigli saglasnost o ključnim pitanjima

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev obavili su danas “dug i otvoren” razgovor u kojem je postignuta saglasnost o pet tačaka, a prva predviđa da će se eventualne nesuglasice dvije zemlje rješavati dijalogom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev razgovarali su telefonom i dogovorili se, u pet tačaka, o principima na kojima će se temeljiti odnosi dvije zemlje, a prije svega da će sve eventualne nesuglasice rješavati – dijalogom, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srbije.

Takođe je saopšteno i da će Aleksandar Vučić sutra primiti ambasadorku Makedonije Veru Jovanovsku Tipko.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, Vučić i Zaev su, u dugom i otvorenom razgovoru, razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dviju država i postigli saglasnost u slijedećem:

1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rješavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.
2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.
3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dvije zemlje.
4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.
5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

Podsjećamo, spor između Skoplja i Beograda, kulminirao je 21. avgusta kada je Srbija odlučila povući na konsultacije u Beograd svo osoblje ambasade Srbije u Skoplju. Uskoro je otkriveno da je Beograd taj potez povukao u znak protesta što je Makedonija odlučila glasati za prijem Kosova u Unesco.

To je potvrdio i ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, koji je Tanjugu rekao da će Makedonija glasati za prijem Kosova u Unesco, mada je navodno premijer Makedonije, Zoran Zaev, ranije obećao da će Makedonija prilikom glasanja biti suzdržana.

“Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u Unesco, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao oni oko Kosova u Unesco, ima u vidu poziciju Evropske unije”, istakao je Dačić za Tanjug.

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *