Srbija daje 5,5 miliona evra pomoći opštinama u RS

Region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i četiri opštine u FBiH u kojima pretežno žive Srbi, sa oko 5,5 miliona evra.

Vučić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, kao i premijerkama dvije države Željkom Cvijanović i Anom Brnabić u Predsjedništvu Srbije, najavio projekte kojima će Srbija pomoći sunarodnike u Srpskoj.

Vučić je izjavio da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.

Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i njegovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog naslijeđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

“Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima”, konstatovao je danas Aleksandar Vučić, ali i dodao da kao predsjednik Srbije ne bi da to komentariše.

“Dodik ima pravo da govori o odnosima u BiH, kao predsjednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentarišem odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između delimično službenog Zagreba i Sarajeva”, rekao je predsjednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sikobu između Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđamana.

“Republika Srpska zahvalna je Srbiji na pomoći za izgradnju i obnovu objekata u RS i opštinama u Federaciji u kojima pretezno žive Srbi”, rekao je danas predsjednik Srpske Milorad Dodik, istakavši da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti u regionu.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka dvojice predsjednika i dvije premijerke zahvalio na tome što će Srbija pet miliona evra dati za konkretne projekte Republici Srpskoj, od kojih milion za četiri opštine u Federaciji sa većinski srpskim življem, a prema kojima Federacija ima, kako je rekao, ingnorantski odnos.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *