Profesori angažovani na više fakulteta dnevno “rade” 400 sati

Region

Pojedini profesori univerziteta, na papiru, dnevno rade i po 400 sati, angažovani su i na po pet fakulteta u isto vreme i na svakom sa punim radnim vremenom, iako zakon kaže da profesor može da radi sto odsto u jednoj ustanovi i dodatnih 30 u drugoj, sa dozvolom matične katedre, pišu današnje “Novosti”.

O ovim “preletačima” pričalo se i ranije, ali se sada, kada je Ministarstvo prosvete pokrenulo Registar nastavnika i istraživača, prvi put jasno vide svi koji se nezakonito vode na nekoliko fakulteta.

“Čekam detaljnu analizu, sa imenima i prezimenima, ali tačno je, postoje i oni koji rade na tri, četiri pa i pet fakulteta. Čim dobijemo sve podatke, pripremićemo izveštaje i reagovaće inspekcija. Poslaćemo dopise i institucijama i pojedincima koji krše zakon”, izjavio je ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević za “Novosti”, najavljujući da će se toj pojavi stati na kraj.

Reč je o tome, kako pišu “Novosti”, da je fakultetima potreban propisan broj profesora i doktora nauka da bi dobili akreditaciju i radili legalno.

U nedostatku sopstvenih kadrova, mnogi privatni fakulteti angažuju kolege sa konkurentskih visoko-školskih ustanova, kojima plate samo da bi iskoristili njihovo ime za akreditaciju.

novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *