Vučić pozvao članice UN da ne prime Kosovo u UNESCO

Region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN u Njujorku da je postizanje političkog rešenja za problem Kosova nacionalni prioritet Srbije, uz ekonomski razvoj i integraciju u Evropsku uniju.

Vučić je u svom govoru Generalnoj skupštini istakao da je od ključne važnosti postizanje političkog rešenja, kao uslova za dalji ekonomski napredak, mlade ljude i dalji razvoj.

Vučić je takođe poručio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali je ukazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak i mir i stabilnost u regionu. Naveo je da će Srbija i dalje investirati u stabilizaciju, regionalnu stabilnost i kooperaciju.

– Bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo zajedničke probleme – rekao je Vučić i podvukao da očuvanje mira i stabilnosti “zahteva svakodnevni trud, rad i reforme”.

Vučić je ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i pozvao članice UN da se ne dozvole prijem Kosova u Unesko.

Rekao je da Srbija ima jaku argumentaciju za to što se protivi tom prijemu u Unesko i podsetio da su Albanci na Kosovu i Metohiji uništavali naše crkve, spomenike, kulturno nasleđe…

Predsednik Srbije izjavio je da će posle sastanka u Njujorku u Srbiju doći, redom, predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Francuske Makron i SAD Donald Tramp, i da je i to dokaz snage srpske politike.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *