Brnabić: Članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije

Region

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je u Briselu na sastanku sa predsjedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije i da vlast u Beogradu čini sve da bi se održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja.

Brnabićeva je na sastanku sa Mekalisterom, kojim je počela prvu zvaničnu posjetu Briselu, razgovarala o procesu pristupanja Srbije EU i reformskim procesima na tom putu, kao i jačanju ekonomske i političke saradnje na Balkanu.

Ona je rekla da je Srbija proteklih godina usvojila i sprovodi veoma ambicioznu ekonomsku reformsku agendu, kao i da ulaže velike napore u izgradnju društva zasnovanog na vladavini prava i moderne i uspješne države, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Povodom referenduma o nezavisnosti Katalonije, Brnabićeva je naglasila da Srbija principijelno stoji na stanovištu poštovanja međunarodnog prava i da podržava cjelovitost i suverenost Španije, iako tako nisu činile neke druge države u slučaju nelegalnog i jednostranog samoproglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

Mekalister je na sastanku, kome je prisustvovala i ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, rekao da postoji nesmanjeno interesovanje evropskih parlamentaraca za evropski put Srbije.

On je dodao da je to interesovanje posebno izraženo nakon objavljivanja konkretnije perspektive članstva, kroz najavu strategije predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o proširenju EU koja se odnosi na Srbiju i Crnu Goru.

Mekalister je poručio da će tako važan signal sigurno biti praćen još većim interesovanjem za reformske procese u Srbiji, koji su već prepoznati kao nešto što je donijelo dobre i konkretne rezultate u oblasti ekonomije.

On je naglasio da je Srbija za EU važna zemlja u kontekstu geostrateške i geopolitičke pozicije i da je evropski put značajan kako za Beograd, tako i za Brisel, uz sve povremene probleme i prepreke na tom putu.

Mekalister je izrazio i uvjerenje da će Srbija do kraja godine otvoriti poglavlja za koja je spremna.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *