Hit dana u Beogradu: Ko je asfaltirao Skadarliju? (FOTO)

Region

Skadarlija, nekada popularno okupljalište beogradskih boema, a danas jedna od glavnih turističkih atrakcija najvećeg srpskog grada, ponovo je ovih dana dospjela u centar pažnje.

Mnogi Beograđani danas su bili šokirani kada su vidjeli da je dio Skadarske ulice, od kafane “Tri šešira” do donjeg dijela ulice, prekrio novi asfalt.

Koliko Skadarlija znači Beograđanima vidjelo se i po reakcijama na društvenim mrežama jer su mnogi reagovali burno, misleći da je skadarlijska kaldrma, koja zajedno sa svojim kafanama čuva boemski duh Beograda, uklonjena zauvijek.

Ipak, gradske vlasti su najavile postavljanje nove kaldrme koje će početi 13. novembra i biće završeno do kraja mjeseca.

Iako “Skadarlija” kao Skadarska ulica datira još od 1872. godine, postojeća kaldrma je postavljena tek 1966. godine kada je proglašena pješačkom zonom i počela je da propada, zbog čega će biti zamijenjena.

Krajem 19. i početkom 20. vijeka u Skadarskoj ulici su stanovali glumci i drugi umjetnici, pjesnici, pisci, slikari. Sama “Skadarlija” je kraća i proteže se od Bulevara despota Stefana do Ulice Strahinjića Bana.

Skadarlija je danas jedno od obaveznih mjesta koje posjećuju strani i domaći turisti. Tu su čuvene kafane Tri šešira, Dva jelena, Ima dana…

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *