Ukupno 80 pacijenata sa malim boginjama

Region

Na odjeljenju infektivnih bolesti u bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice do danas se prijavilo 80 pacijenata sa simptomima malih boginja, a na liječenju je zadržano šestoro, rečeno je u ovoj bolnici.

Specijalista epidemiolog Aleksandar Antonijević rekao je da je zadržano petoro djece od tri do pet godina, koja nisu primila vakcinu protiv morbila, kao i jedna osoba zaposlena u bolnici, ali da je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom.

Antonijević je naveo da su medicinske ekipe neprestano na terenu od 23. oktobra kada je evidentiran prvi slučaj malih boginja, te da je odziv zadovoljavajući jer se vakcinišu i revakcinišu djeca uzrasta od jedne do 14 godina.

On je rekao da je oboljelo dvoje radnika bolnice, od kojih je jedno na bolničkom liječenju u Kosovskoj Mitrovici, a druga osoba je prebačena u Beograd.

Antonijević, specijalista epidemiolog iz Pokrajinskog zavoda za javno zdravlje Priština sa privremenim sjedištem u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, kaže da medicinske ekipe svakodnevno u organizaciji Zavoda nastoje da uvjere građane da vakcinišu djecu jer od malih boginja uglavnom obole oni koji nisu vakcinisani.

On je dodao da se punktovi za vakcinaciju nalaze u takozvanoj Romskoj mahali u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje se vrši vakcinacija i manjim dijelom revakcinacija, jer su pacijenti iz ovog dijela grada zavedeni u zdravstvenim kartonima u Kliničko-bolničkom centru u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *