Banjaluka: Učiniti sport dostupnim što većem broju djece

Sport

Gradonačelnik Igor Radojičić i načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac, održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o programu razvoja sporta i planovima za 2018. godinu, sa posebnim osvrtom na titulu „Evropski grad sporta 2018“ koju je Banja Luka nedavno dobila u Briselu.

Radojičić je rekao da je u našem gradu boravila komisija Evropske federacije prestonica i gradova sporta (ACES) koja je ocijenila da Banja Luka može ponijeti ovu titulu za 2018. godinu, te naglasio da se radi o ocjeni sportskih kapaciteta i potencijala Banje Luke.

-Ovdje nisu ocjenjivani sportski rezultati, mada je uzeta u obzir naša sportska tradicija. Mi smo opredijeljeni da se u 2018. godini fokusiramo na proširenje baze, strateški i dugoročno. Želimo da sport učinimo dostupnim djeci iz čega bi trebalo da se regrutuju vrhunski sportisti, čime bi sportski klubovi u gradu dobili veći ulazni kapacitet i potencijal. To znači da se baziramo na dječiji, školski i omladinski sport. Formirali smo i projektni tim koji radi na posebnom programu za koji je obezbijeđen novac iz gradskog budžeta – naveo je gradonačelnik Radojičić.

Resorni načelnik Dragan Banjac, iznio je zabrinjavajući podatak da samo 7 % osnovaca u Banjoj Luci nema neki deformitet stopala. Prema njegovim riječima, razlog ovome, ali i drugim deformitetima koštano-mišićnog sistema kod djece jeste nedovoljna fizička aktivnost.
– Zbog toga i drugih razloga, odlučili smo da se u Banjoj Luci posvetimo bazi. Riječ je o 10.000 djece u osnovnim školama. Ideja je da idemo u dva pravca. Prvi obuhvata djecu od drugog do petog razreda, odnosno tzv. poligonski sistem sporta. To bi trebalo da bude miks sportova u kojem djeca uče sve sportove, poboljšavajući svoje motoričke sposobnosti i stvarajući zdrave sportske navike za cijeli život. Tek od petog razreda djeca će se baviti konkretnim sportovima – istakao je Banjac.

On je dodao da Grad ima još jedan program koji je nazvan „Sport dostupan svima“ i da je kroz taj program planirano finansiranje već postojećih klubova i škola sporta.

– Primarni cilj je da kroz program sufinansiranja članarina rasteretimo roditelje. Po našim procjenama, u Banjoj Luci u 2018. godini, program će obuhvatiti oko 1.000 djece, kojima će biti pružena šansa da se bave sportom u svojim naseljima gdje im je to dostupno odnosno da se sportom mogu baviti oni koji to žele, a ne samo oni koji mogu da plate – kazao je Banjac.

Podsjećamo, Banja Luka je 6. decembra ove godine proglašena “Evropskim gradom sporta 2018”, na svečanosti koja je održana u Briselu.

Sportska infrastruktura

Gradonačelnik Radojičić je rekao da je iduće godine u planu gradnja najmanje dvije sportske dvorane, atletske staze, teretana u prirodi i rekreativne zone u Trapistima.

– Planiramo završetak dvorane u nekadašnjem Šoping centru. To je posao koji je započet ove godine, ali je stao jer još uvijek čekamo donatorska sredstva, a druga je sportska dvorana Gimnazije koja će biti građena kroz javno-privatno partnerstvo. Nedavno smo imali sastanak sa predstavnicima Atletskog saveza Srbije, od kojih smo dobili obećanje da će pomoći izgradnju atletske staze u vidu besplatnog ustupanja projekta, a naše je da odredimo lokaciju i načine finaniranja. Takođe, u planu je nekoliko teretana u prirodi, uz novu rekreativnu zonu koja će biti rađena na potezu Trapisti – Delibašino selo, gdje bi trebalo da dobijemo zonu sličnu Banj brdu, sa šetalištem, sportskim sadržajima i arboretumom – pojasnio je Radojičić.

Anketa

Načelnik Banjac je dodao da je nedavno prema osnovnim školama poslato 10.000 anketnih listića iz Gradske uprave, putem koji bi djeca trebalo da iskažu svoje potrebe kada je u pitanju bavljenje sportom.

– Za koncept ankete zaduženi su bili naši partneri sa Fakulteta sporta i fizičke kulture i Ministarstva porodice, omladine i sporta i ja im se ovim putem zahvaljujem. Kada dobijemo rezultate tih anketa, koncipiraćemo program – zaključio je Banjac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *