Federer na dva koraka dož 20. Grend slem title

Sport

Najtrofejniji teniser u istoriji, Rodžer Federer, plasirao se u polufinale Australijan Opena, pošto je na “Rod Lejver Areni” rutinski savladao Tomaša Berdiha, 7:6 (1), 6:3, 6:4.

Branilac titule će se za veliko finale boriti sa Hjeonom Čungom, dvadesetjednogodišnjim Južnokorejcem, koji je, poslije Novaka Đokovića, eliminisao i najveće iznenađenje “Ozi Opena” Tenisa Sandgrena (6:4, 7:6 (5), 6:3). U drugom polufinalu sastaće se Hrvat Marin Čilić i Kajl Edmund iz Velike Britanije, pa se može reći da je teniser iz Bazela ogroman favorit da odbrani krunu, odnosno da stigne do rekordnog, jubilarnog 20. Grend slem trofeja.

Kao po ko zna koji put u svojoj karijeri, ali i mečevima sa Federerom, Berdih je krenuo agresivno, a to mu je donijelo brejk već u drugom gemu i značajan momentum na njegovoj strani. Međutim, isto tako, uslijedilo je ono što je Berdiha zapravo i spriječilo da postane veliki šampion – glava. Uspio je da ispusti 3:0, odnosno 4:1, što je “probuđeni” Federer i te kako umio da kazni. Poslije propuštene šanse da servisima stigne do vođstvo, imao je Čeh potom priliku i u dvanaestom gemu da završi posao, ali je na brejk-lopti napravio neiznuđenu grešku. Rodžer je potom sa ubjedljiv 7:1 dobio “13. igru”.

Praktično je već tada bilo jasno šta će se događati, iako se Tomaš snažno borio da nešto promijeni, ali su ga malobrojne propuštene šanse skupo koštale. Švajcarac je novi pad kaznio još jednim oduzetim servisom u ključnom trenutku, za ogromnih 2:0 u setovima. Pokušao je Berdih da promijeni nešto u trećoj dionici, čak je uspio i da vrati brejk, ali je to bilo sve što je mogao. Rodžer je na ribrejk odgovara brejkom i dobio i deseto četvrtfinale u Australiji.

Drugi teniser svijeta plasirao se u svoje trinaesto polufinale na “Ozi Openu”, gdje je do sada pet puta bio šampion.

B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *