Urugvaju treća pobjeda, Saudijci šokirali Egipćane

Sport

Urugvaj je u trećem kolu Svjetskog prvenstva pobijedio domaćina turnira Rusiju rezultatom 3:0, dok je u istoj grupi Saudijska Arabija iznenadila Egipat pobjedom od 2:1.

Urugvajce je do prednosti na “Kosmos Areni” u Samari do prednosti doveo Luis Suarez iz slobodnog udarca u 10. minutu susreta.

Napadač Barselone šutirao je nisko u golmanov ugao, Akinfejev je bio nemoćan i lopta je završila u mreži Rusije.

Južnoamerički predstavnik nakon postignutog gola nastavio je pritiskati domaćina i u 23. minutu taj pritisak je urodio plodom.

Laksalt je primio loptu na 25 metara od ruskog gola nakon odbijanca, šutirao je jako, a lopta je pogodila ruskog defanzivca i opet završila iza leđa Akinfejeva.

Rusi su u nastavku brojčano oslabili jer je drugi žuti karton u razmaku od samo 12 minuta dobio Smolnikov, te su “baćuške” bile primoran da se do kraja meča brane sa desetoricom.

Do trećeg pogotka Urugvajci su došli u 90. minutu golom Edisona Kavanija koji je nakon odbijanca savladao ruskog golmana.

Ovom pobjedom Urugvajci su osvojili devet bodova u grupi i sa stopostotnim učinkom i gol razlikom 5:0 idu u osminu finala Svjetskog prvenstva sa pozicije broj jedan. Rusi su drugog mjesta putuju u drugu fazu takmičenja sa šest bodova dok je Saudijska Arabija osvojila tri, a Egipat je završio posljednji bez bodova.

U drugom meču koji se igrao u Volgogradu između Egipta i Saudijske Arabije do vođstva prvi su stigli “faraoni” u 22. minutu . Mohamed Salah je primio pas na ivici šesnaesterca i lobovao saudijskog golmana za 1:0.

Saudijcima je u 39. minutu dosuđen jedanaesterac nako što je Egipćanin Ahmed Fati igrao rukom u kaznenom prostoru.

Fahad Muvalad izveo je penal, ali Esam El Hadari odlično reaguje, zaustavlja loptu odbivši ju na stativu.

Egipćanin Ali Gabr je u trećem minutu sudijske nadoknade vukao protivnika za dres, te je Vilmar Roldan svirao faul. Nakon što je Kolumbijac predgledao VAR dosudio je penal koji je iskoristio Salman Al Faraj za poravnanje od 1:1.

U samom finišu meča, u 95. minutu, nakon što je primio dobar pas, Saudijac Salem Al Davsari je poslao loptu u donji lijevi ugao egipatskog golmana za prvu pobjedu Saudijske Arabije na Mundijalu u Rusiji.

Večeras od 20 sati u okviru grupe B sastaju se Iran i Portugal te Španija i Maroko, nakon čega će se znati prvi parovi osmine finala.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *