Umičević: Bivši čelnici rukometnih saveza ne daju pečat i šifre

Sport

Dosadašnji čelnici Rukometnih saveza Bosne i Hercegovine i Republike Srpske vrše opstrukcije i ne dozvoljavaju novim članovima da krenu sa radom, poručio je Marinko Umičević.

Nakon što je održana vanredna Skupština Rukometnog saveza BIH i formiran novi Upravni odbor, došlo je do problema u komunikaciji sa čelnicima starog saveza.

-Na startu smo naišli na opstrukcije bivših čelnika saveza. Dosadašnji potpredsjednik Amir Zahirović nam ne da pečat saveza, dok bivši generalni sekretar Lejla Hairlahović ne da šifre za zvaničan mail. To nam otežava komunikaciju sa Evropskom rukometnom federacijom jer smo željeli da im pismo namera uputimo sa zvaničnog maila i da ih obavestimo o promjenama koje su se desile. Neshvatljivo je da pojedinci sa ličnim interesima spriječavaju da radimo i da nas zaustavljaju u pokušajima da dignemo rukomet sa dna. Ista ta Lejla Hairlahović je radila u savezu iako nije imala rješenje i to iz svog stana, što je neozbiljno. Drugi pismo je već otišlo u EHF i optimista sam po pitanju rješavanja ovog problema – istakao je Marinko Umičević, član Predsedništva Rukometnog saveza BIH.

On je takođe napomenuo da Zahirović samoinicijativno šalje pisma.

-Zahirović je bivši potpredsjednik i on nema šta da traži više u savezu. Pored mene u predsjedništvu su gospoda Sinanović i Zadro. Ono što me hrabri je to što smo na Skupštini imali sve delegate i odluke su donijete jednoglasno jer svi želimo da radimo. Prvenstvo BIH će početi 22. septembra a mi smo donijeli odluku da privremeno formiramo dva Udruženja, jedno koje bi vodilo računa o takmičenju, a drugo o reprezentaciji. Takođe , izvršićemo reviziju poslovanja da bi utvrdili kome se stvarno duguje i koliko da ne bi lupali gluposti. Spominje se tri do tri i po miliona a niko ne kaže kome – dodao je Umičević. Ono što ohrabruje je činjenica da je zakazan sastanak u Olimpijskom komitetu BiH 4. septembra gdje će rukomet biti jedina tema.

Slični problemi su i u Rukometnom savezu Republike Srpske.

-Apelujemo na Sud da što prije donese odluku koju ćemo mi da poštujemo. I tu su slični problemi generalni sekretar Elvis Jaćimović je podigao novac sa računa, zaključao savez i promijenio bravu. Takođe, nismo dobili pečat. Imaćemo 5. septembra sjednicu Upravnog odbora. Liga RS će početi 22 . septembra a mi ćemo krenuti u rješevanje svih problema. Tu mislim i na sudijsku komisiju koja mora da se vrati u okvir saveza, a ne da se održava porodična linija. Ne može otac da bude delegat, sin sudija i da nikom ne polažu račune. Sve se mora vratiti u okvir saveza, a ne kao dosad da su oni privatna organizacija- istakao je Umičević.

On je posebno istakao probleme u Regionalnom savezu Banjaluka.

-Posebna pažnja će biti na neaktivne klubove koji se ne takmiče i nemaju uopšte igrača a imaju glasove u savezu RS i BIh . To ćemo da promijenimo . Ne može Željko Jošić imati pet glasova a ima neaktivne klubove, dok Borac ima samo jedan glas – istakao je Umičević.

Direktor RK Borac Vladimir Branković takođe je najavio konkretne poteze u Regionalnom savezu Banjaluka.

-Pozvali smo APIF da nam da odgovor oko završnih računa klubova a onda ćemo uputiti dopis inspekciji da utvrdi da li se pojedini timovi takmiče. Oni koji se ne takmiče ne mogu biti u registru sportskih organizacija i onda se ide na njihovo brisanje, te neće imati pravo glasa . Takođe moramo da izmjenimo Statut i uskladimo ga za Zakon o sportu Republike Srpske i BIH- istakao je Branković.

Takođe najavio je da će Izviđač morati da igra domaći šampionat.

-Stav klubova je da Izviđač mora da igra domaće prvenstvo i da će liga BIH brojati 14 klubova. Ove sezone u SEHA je 10 klubova tako da će oni imati 18 utakmica i mogu da budu sa nama u ligi- dodao je Branković.

Generalni sekretar u RS RS Elvis Jaćimović nije imao komentar a najavio je da će se oglasiti narednih dana dok dosadašnji sekretar RS BiH Lejla Hairlahović nije odgovarala na pozive.

Zahirović: Rešenje, pa primopredaja
Dosadašnji potpredsjednik Rukometnog saveza BiH Amir Zahirović je odgovorio na optužbe Marinka Umičevića.

-Da li je Marinko Umičević dobio rješenje Ministarstva pravde da je ovlašten za zastupanje i predstavljanje. On provodio silu u Rukometnom savezu Republike Srpske, pa je vjerovatno umislio da može i ovde. Onog trenutka kad dobije rješenje, odmah će biti izvršena primoporedaja- izjavio je Zahirović.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *