Košarkaš odbio da nosi kineske patike i izuo ih na terenu (VIDEO)

Sport

Košarkaš Ji Đianlijan oglušio se o naredbu Košarkaškog saveza Kine da poput svih domaćih igrača nosi patike marke Li Ning, pa je izašao sa terena tokom meča.

Đianlijan je pokušao da igra u patikama pomenute lokalne marke, ali je vrlo brzo odustao, izuo se i napustio teren.

Doskorašnji igrač Los Anđeles Lejkersa se vratio na parketu u patikama kompanije Najki, ali mu sudije nisu dozvolile da igra, vratio se u svlačionicu, ali su ga postile na parket u trećoj četvrtini, u Najkiju.

“Ne kažem da Li Ning patike ninsu dobre, to je dobra kompanija, ali sam osetio bol u stopalima”, objasnio je svoju odluku Đianlijan istakavši da mu odgovaraju samo Najki patike dizajnirane za njega. 

Đianlijan je suspendovan na jednu utakmicu, a njegov klub Guangdong kažnjen sa 7.000 dolara prema pravilniku lige. On je samo jedan u nizu igrača koji se bunio protiv ovog pravila istakavši da žele zaštitu za svoja stopala.

Kineska liga ima sponzorski ugovor sa kompanijom Li Niang vredan oko 300 miliona dolara na pet godina, a prema njemu igrači moraju da nose dresove, čarape i patike ove kompanije. 

Đianlijan ima 29 godina, bio je šesti pik na draftu 2007. godine, a u NBA ligi je igrao još za Milvoki Bakse, Nju Džerzi Netse, Vašington Vizardse i Dalas Meverikse. 

U Kini je u tri navrata, uključujući i sad, nastupao za Gvangdong Južne tigrove. Četiri puta je bio šampion Kine, a sa reprezentacijom ima tri titule prvaka Azije. 

U NBA ligi ima prosek od 7,9 poena i 4,9 skokova po utakmici, a najbolju sezonu imao je 2009/2010 kada je u dresu Netsa beležio 12 poena i 7,2 skokova. U domovini je u pet od osam sezona koje je igrao cele imao dabl-dabl učinak. 

Saigrači su mu trenutno Karlos Buzer, Vil Bajnam i Ikečukvu Diogu, a u Kini od poznatih imena tu su još Stefon Marberi, Noris Kol, Džimer Fredet, Samjuel Delamber, Džeremi Parko, Marčej Lampe, Andrej Blač, Darijus Adamos, Dehuan Bler…

{youtube}QcgGH3Lroxk{/youtube}

b92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *