Nema uslova za izručenje Mamića Hrvatskoj

Sport

Završeno je ročište bivšem prvom čovjeku zagrebačkog Dinama Zdravku Mamiću u Sarajevu, a tužilaštvo BiH tvrdi da nisu ispunjeni uslovi da on bude izručen Hrvatskoj.

 

Kako javlja Avaz, tužiteljka Gordana Bosiljčić kazala je da od 32 krivična djela za koja se tereti Mamić samo je sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.

 

Ugovor je potpisan u novembru 2012., a stupio je na snagu 2014.

 

Bosiljčić je dodala da je po članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći jasno da BiH ne izručuje svoje državljane te da se ovaj Ugovor ne može retroaktivno primjenjivati.

 

Ona je ustvrdila da nije ispunjen ni uslov obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama.

 

Mamićev advokat zatražio ukidanje mjere zabrane putovanja

 

Mamićev advokat Rajić kazao je da je uvjeren da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj, dok je Mamić rekao da je za djela za koja se tereti Dinamu donio 500.000 evra.

 

“Ono što je interesantno da Tužiteljstvo BiH dijeli stav obrane da nema uslova za obostranu kažnjivost i da nema uslova za izručenje jer je međudržavni ugovor između Hrvatske i BiH o izručenju potpisan 28.11.2012., a većina kaznenih djela je počinjena prije potpisivanja tog ugovora.”, istaknuo je Rajić.

 

Takođe, Rajić je zatražio ukidanje mjera zabrane, zabranu putovanja i javljanja policiji.

 

Konačna odluka Suda BiH o tome jesu li ispunjeni uslovi za izručenje Mamića Republici Hrvatskoj biće poznata za 10 do 15 dana.

nezavisne.com

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *