Putin: Važno jedinstvo pravoslavnog svijeta

Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je tokom susreta sa delegacijama pomjesnih pravoslavnih crkava koje u Moskvi učestvuju u svečanostima povodom vijeka od uspostavljanja Patrijarašije u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, da njihovo prisustvo naglašava jedinstvo pravoslavnog svijeta, što je važno samo po sebi.

Obraćajući se u rezidenciji Novo-Ogarevo delegacijama pomjesnih pravoslavnih crkava, među kojim je bio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, Putin je istakao da oni predstavljaju crkve koje imaju suštinsku ulogu u životu država iz kojih dolaze i u životu društava.

“Vi pozivate na milosrđe, radite u oblasti obrazovanja, prosvećenja, što je veoma važno”, rekao je Putin.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril je u ime predstavnika pomjesnih pravoslavnih crkava pozdravio Putina i zahvalio mu za obraćanje, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

“Moja sabraća, predstojatelji pomjesnih pravoslavnih crkava, očekivali su ovaj susret s Vama, i blagodarimo Vam na njemu”, rekao je patrijarh Kiril.

On je ovom prilikom prenio zajedničku zabrinutost zbog situacije koja se odvija na Bliskom istoku, a o kojoj je govorio i Putin.

“Progon hrišćana, uništavanje svetinja, to je poseban bol, kako za crkve na Bliskom istoku koje su ovde predstavljene, tako i za sve nas”, rekao je patrijarh Kiril.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *