Korzika traži nezavisnost

Svijet

Hoće li i Korzika krenuti putem Katalonije? Pobjedom nacionalista na “Ostrvu ljepote” na prvim izborima za jedinstvenu regionalnu skupštinu po novom principu teritorijalne podjele u Francuskoj, stvorene su osnove za početak institucionalne borbe korzikanaskih autonomista i indenpendista za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Za sada, na meti je – manja zavisnost od Pariza.

U drugom krugu nedjeljnih izbora zajednička lista dvije različite struje nacionalista, onih kojih se zalažu za jaču autonomiju na čelu sa vođom liste Žilom Simeonijem i pristalicom nezavisnosti Žan-Gijem Talamonijem, ostvarila je veliki trijmuf sa 56,5 odsto glasova, tri puta više od prvog pratioca.

Lista “Za Korziku” imaće čak 41 od 63 poslanika regionalne skupštine i svih 11 članova Izvršnog savjeta koji predstavlja neku vrstu “vlade” Korzike.

Osnaženi ovakvim rezultatom, koji je donekle zasjenila slaba izlasnost, oko 52 odsto, nacionalisti su sačinili svoju prvu listu zahtjeva. Autonomaši u ovom trenutku nameću svoj kurs.

Za Korziku traže autonomni status u Francuskoj, u roku od tri godine, koji bi se tehnički sproveo u roku od deset godina, sa zakonodavnom i fiskalnom vlašću koju bi priznali i Francuska, i EU.

Traženi status autonomije za Korziku, između ostalog, podrazumijeva davanje korzikanskom jeziku statusa zvaničnog jezika uz francuski, stvaranje rezidencijalnog statusa žitelja Korzike i amnestiju političkih zatvorenika.

Poslije izbora, francuski premijer Eduar Filip je čistao Simeoniju na pobjedi i izrazio spremnost da ga primi u Parizu čim od 1. januara bude preuzeo dužnost.

Ali, teško je zamisliti da bi apriori mogao da prihvati neke od zahtjeva. Da bi se korzikanski jezik uveo kao zvanični, morao bi da se mijenja francuski ustav, što se tiče zatvorenika zadire se u nezavisnost sudstva, dok rezidencijalni status dovodi u pitanje jednakost svih građana Francuske.

Talamoni je već upozorio da će, “ukoliko Pariz ponovo manifestuje negiranje demokratije, biti primorani da organizuju demonstracije na Korzici i obiđu evropske prijestonice da bi skrenuli pažnju kako Francuska, koja dijeli lekcije o ljudskim pravima čitavom svijetu, ima antidemokratsko ponašanje nepoštujući izbornu volju”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *