Evropske novinske agencije traže poštovanje autorskih prava

Svijet

Nekoliko evropskih novinskih agencija zahtijeva poštovanje autorskih prava, ističući da internet kompanije ne plaćaju autorska prava za korišćenje novinskih sadržaja na kojima ostvaruju ogromne profite, što ugrožava opstanak agencija.

Zahtjev devet agencija objavljen je u trenutku kada se u EU razgovara o direktivi kojom bi se Facebook, Google, Twitter i drugi vodeći igrači na internetu primorali da plate za milione novinskih članaka koje koriste ili „linkuju”.

– Facebook je postao najveći medij u svijetu. Ni Facebook ni Google nemaju redakciju. Oni nemaju novinare u Siriji koji rizikuju živote, niti u Zimbabveu da istražuju Mugabeov odlazak (sa vlasti), niti urednike da provjere i potvrde informacije koje su novinari poslali sa terena – dodaje se u apelu novinskih agencija.

Oni su se osvrnuli i na slobodu pristupa informacijama.

– Sloboda pristupa informacijama navodno je jedna od velikih pobjeda interneta. Međutim, to je mit – upozorile su evropske novinske agencije, dodajući da „informisanje javnosti košta mnogo novca”. Promjene koje se dešavaju u medijskoj sferi dodatno su povećane jučerašnjim vijestima o ukidanju neutralnosti na internetu.

Internet giganti, čiji profiti skaču zahvaljući „tuđem radu” apsorbuju između 60 i 70 odsto prihoda od oglašavanja, dok su isti prihodi novinskih agencija samo u Francuskoj prošle godine pali za devet procenata.

– Godine su prošle (a da ništa nije urađeno) i slobodne i pouzdane novinske agencije su sada u opasnosti, jer mediji jednostavno više neće biti u mogućnosti da plate vijesti – navele su evropske agencije.

Novinske agencije smatraju da se neravnoteža može ispraviti ako Evropska unija njima i drugim medijima da srodna prava iz oblasti zaštite intelektualne svojine. Apel su potpisali AFP, njemačka DPA, Britansko pres udruženje, španska agencija EFE, italijanska Ansa, švedska TT, belgijska Belga, austrijska APA i holandska ANP.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *